Mainos

Puolustusvoimat: Venäläisten lisääntynyt aktiviteetti näkyy Itämeren yllä

Suomen puolustusvoimat ei paljasta, ovatko venäläiset koneet käyttäneet suomalaisia hävittäjiä kohtaan harhautussoihtuja.

Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Mika Kalliomaan mukaan Suomen linja on tiukempi kuin Ruotsin.

– Tämä on operatiivinen asia, jota en voi kertoa julkisuudessa. Tämä on asia, joka paljastaisi liikaa meidän armeijamme toiminnasta. Ruotsin puolustusvoimien tiedotuslinja on avoimempi kuin meidän.  Pohdimme totta kai koko ajan sitä, mitä tietoja kerromme julkisuuteen. 

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Sverker Göranson kertoi aiemmin tänään Expressen-lehdelle, että venäläiset sotilaslentokoneet ovat käyttäneet niin sanottuja harhautussoihtuja, joiden tehtävänä on harhauttaa lämpöohjautuvia ohjuksia.

– Jokaisessa ilma-aluksessa on vastaava omatoimisuoja, jota venäläiset käyttivät. Sen tarkoituksena on suojata konetta. 

Kalliomaan mukaan venäläisten ilma-alusten määrä on lisääntynyt Itämerellä.

– Koneiden määrä on kolminkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ilma-aluksia liikkuu Itämerellä reilut 1000 vuodessa. Suurin osa koneista on venäläisiä. Tämä kuvaa hyvin venäläisten aktiviteetin lisääntymistä, toteaa Kalliomaa.

Venäjä loukkasi ilmatilaa viime viikolla

– Me julkaisemme ilmatilaloukkaukset, joista viimeisin venäläiskoneen loukkaus tapahtui viime perjantaina. Kyseessä oli venäläinen kuljetuskone. Venäjällä on Kalingradissa iso sotilastukikohta, jonne pääsee vain ilmateitse tai merta pitkin, lisää Kalliomaa.

Ilmatilaloukkaukset 20152014201320122011 2010

263442
Lähde: Puolustusvoimat

Kalliomaan mukaan Rajavartiolaitos tutkii ilmatilaloukkausten syitä.

– Esimerkiksi viime vuonna kuuudesta ilmatilaloukkauksesta peräti viisi oli venäläisiä koneita. Kaksi loukkausta tapahtui toukokuussa ja kolme elokuun lopussa samalla viikolla.  

– Kun olemme kysyneet syytä ilmatilaloukkaukseen, niin emme ole saaneet vastausta. Emme tiedä, miksi näitä tapahtuu.  Venäjä ei vastaa.

Puolustusvoimien mukaan ilmatilaloukkauksissa on ollut kyse venäläisistä huolto- ja kuljetuskoneista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.