Mainos

Nämä kaikki maat ovat loukanneet Suomen ilmatilaa – 10 vuoden aikana noin 30 tapausta: "Emme pääse juttelemaan"

Ilmatilaloukkaukset ovat Suomessa varsin harvinaisia, mutta niistä kerrotaan mediassa hanakasti. Tuorein tapaus sattui eilen, kun Ruotsin valtion ilma-aluksen epäillään syyllistyneen alueloukkaukseen Ahvenanmaan eteläpuolella.

Puolustusministeriön viestintäjohtaja Max Arhippainen kertoo MTV Uutisille, että Suomessa tapahtuu yhdestä kuuteen ilmatilan loukkausta vuodessa. Ilmatilanloukkaukset on julkistettu Suomessa vuodesta 2005 alkaen.

Ilmatilaloukkausten todellisia syitä ei saada läheskään aina tietoon.

– Sitä on mahdoton sanoa, koska emme pääse koskaan juttelemaan asiasta lentäjien kanssa. Kyse voi olla puhtaasta vahingosta tietoiseen provokaatioon, Arhippainen kertoo.

Jopa Belgia ilmatilaloukkaajien joukossa

Suomen ilmatilaa ovat loukanneet yleisimmin Venäjä, Yhdysvallat ja Ruotsi. Yksittäisiä ilmatilanloukkauksia ovat tehneet myös Norja, Belgia ja Ranska.

Venäjän koneet ovat loukanneet Suomen ilmatilaa kymmenen vuoden aikana kaikkiaan 15 kertaa, Yhdysvaltain koneet seitsemän ja Ruotsin koneet kuusi kertaa ennen eilistä tapausta. Laskelmissa ovat mukana pääasiassa sotilaskoneet.

Kaikkiaan Suomen ilmatilaa on kymmenen viime vuoden aikana loukattu noin 30 kertaa.

Ei vakavia tapauksia

Arhippaisen mukaan mitkään Suomen kokemat ilmatilaloukkaukset eivät ole olleet äärimmäisen vakavia.

– Mitään sotilaallisia hyökkäysmäisiä ilmatilanloukkauksia Suomessa ei ole koettu. Suurin yksittäinen Suomen ilmatilaa loukanneiden koneiden ryhmä ovat kuljetuskoneet, jotka ovat Suomenlahdella tai muualla eksyneet rajan väärälle puolelle, Arhippainen sanoo.

– Parin viikon takainen tapaus, jossa samana päivänä kaksi venäläishävittäjää loukkasi Suomen ilmatilaa, ovat harvinaisempia.

Ilmatilaloukkauksia tekevät koneet tunnistetaan lähtökohtaisesti tutkalla ja muilla teknisillä laitteilla. Valvonnasta vastaa Rajavartiolaitos. 

9:35

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.