Suomen ilmatilaa loukataan yhä useammin – puolet venäläiskoneiden tekosia

Suomen puolustusvoimien tilastot Suomen ilmatilan loukkauksista näyttävät, että tapausten määrä on ollut kasvussa.

Katso yllä olevasta interaktiivisesta graafista tarkemmin, miten Suomen ilmatilaa on loukattu. Kustakin tapauksesta on katsottavissa tarkempi tapahtumapäivä ja alue, jossa loukkaus tapahtui.

Viime vuonna tapauksia oli kuusi kappaletta, kun vuonna 2012 loukkauksia oli neljä ja vuonna 2009 kolme.

– Määrät ovat pieniä, mutta kasvaneet. Ilmatilaloukkausten määrän kasvu ei sinänsä vaikuta ilmavoimien toimintaan, kertoo Puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Mika Kalliomaa.

Venäläiskoneiden ilmatilaloukkaukset lisääntyneet

Viime vuosina enemmistön ilmatilanloukkauksista tekivät venäläiskoneet. Vuosien 2013–2015 kymmenestä ilmatilanloukkauksesta yhdeksän taustalla oli venäläiskone. Yhden teki viime vuonna ranskalaiskone.

Tilanne ei kuitenkaan ole ollut tällainen jatkuvasti, sillä vuosina 2008–2012 tehdyistä 14 ilmatilaloukkauksesta vain kaksi oli venäläiskoneiden tekemiä. Suurimman osan taustalla olivat ruotsalais- ja yhdysvaltalaiskoneet.

– Ilmatilaa loukkaavan koneen kotimaalla ei ole meille väliä. Valvomme ilmatilaa riippumatta suunnasta, mistä ilma-aluksia tulee, Kalliomaa toteaa.

Hänen mukaansa ilmatilaloukkaukset ovat yleensä suhteellisen lyhyitä.

Eniten ilmatilaloukkauksia tekevät Venäjä, Ruotsi ja USA

Puolustusvoimien tilasto näyttää ilmatilaloukkaukset vuodesta 2005 tämän vuoden heinäkuuhun asti. Ensimmäinen taulukoitu tieto on 5. elokuuta 2005.

Suomen kohtaamat ilmatilaloukkaukset tuntuvat vähäisiltä, kun vertaa Kreikkaan. Sen naapurimaa Turkki loukkasi maan ilmatilaa viime vuonna yhteensä 2244 kertaa.

Sitä ennen keväällä 2005 Venäjä oli tehnyt lukuisia ilmatilarikkomuksia. Ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta teki tuolloin päätöksen julkistaa jatkossa kaikki ilmatilaloukkaukset.

Tilastoituna aikana on tapahtunut 29 ilmatilaloukkausta. Näistä hieman yli puolet on venäläiskoneiden tekemiä.

Viidesosan loukkauksista takana on ruotsalaiskone ja 17 prosenttia tapauksista liittyy yhdysvaltalaiskoneiden toimintaan. Muita loukkauksia tehneitä maita ovat Norja, Belgia ja Ranska.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja