Puolustusvoimat ei epäile tietovuotoa – Oulun yliopistossa kinaa ja vilppisyytteitä

Puolustusvoimat ei epäile varusmiesten psykologisten testien tulosten vuotaneen ulkomaalaisille tutkijoille, kertoo Pääesikunnan viestintäosasto.

Helsingin Sanomat uutisoi viime viikolla satojatuhansia varusmiesten niin kutsuttuja p-koetuloksia koskevasta tietovuotoepäilystä.   

Vaikka kyse ei Pääesikunnan mukaan ole luvattomasta tietovuodosta, brittitutkijoiden Edward Duttonin ja Richard Lynnin vuosina 2013 ja 2014 julkaisemissa artikkeleissa käyttämän tutkimusaineiston alkuperä on epäselvä.  

– Saattaa olla, että raportointi on ollut jollain tavalla puutteellista. Tulokset voivat olla peräisin muista tutkimuksista, niiden yhdistelmiä tai jotakin muuta. Tämä on vielä selvittämättä, sanoo Pääesikunnan koulutusosaston erikoissuunnittelija Kari Laitinen STT:lle.  

Raakadataa, josta selviäisi varusmiesten henkilötietoja, ei brittitutkijoilla kuitenkaan missään vaiheessa ole ollut.

Suomalaistutkija syyttää vilpistä

Duttonin mukaan hän ja Lynn ovat käyttäneet vuoden 2013 tutkimuksen lähdeaineistona erästä Jyväskylän yliopiston opinnäytetyötä. Vuoden 2014 tutkimuksessa he sen sijaan kertovat saaneensa aineistonsa Jukka Pekkarisen, Roope Uusitalon ja Sari Kerrin vuonna 2009 julkaistusta tutkimuksesta.  

Uusitalo on kuitenkin todennut blogissaan, ettei Duttonin ja Lynnin käyttämää dataa ole ollut mahdollista saada suomalaistutkijoiden alkuperäisestä julkaisusta. Dutton on dosentti ja tuntiopettaja Oulun yliopistossa.  

Uusitalo on tehnyt Oulun yliopistolle ilmoituksen vilppiepäilystä koskien Duttonin ja Lynnin kahta artikkelia.

– Ensimmäisessä Dutton kollegoineen on kopioinut Jyväskylän yliopistossa tehdyn gradun ja esittää tämän tuloksia ominaan. Toisessa Dutton kertoo käyttävänsä aineistoa jota ei ole olemassa, Uusitalo kirjoittaa Oulun yliopistoon lähettämässään kirjelmässä.

Lue myös:

    Uusimmat