Mainos

Presidentti Niinistö: Dialogia Venäjän kanssa korostettiin Nato-illallisella

Vuoropuhelua Venäjän kanssa korostettiin selvästi Naton eilisellä työillallisella, sanoo presidentti Sauli Niinistö. Presidentin mukaan dialogia korostettiin enemmän kuin aiemmissa Nato-kokouksissa.

Vuoropuhelu oli kuitenkin Niinistön mukaan hyvässä tasapainossa Naton pelotevaikutuksen kanssa. Diplomaattilähteen mukaan vuoropuhelun korostuminen on luontevaa nyt, kun päätökset pelotteen vahvistamiseksi on tehty.

Nato vahvisti eilen päätöksen sotilaallisen läsnäolon lisäämisestä Baltiassa ja Puolassa. Samalla Nato ilmoitti myös Euroopan ohjuspuolustusjärjestelmänsä alustavasta toimintavalmiudesta.

Niinistö nosti omassa puheenvuorossaan esiin Itämeren alueen jännitteet ja toimet tilanteen rauhoittamiseksi.

Kysymys lentoturvallisuuden parantamisesta ja transponderien käytöstä Itämeren alueella herätti hänen mukaansa Nato-maiden johtajissa myönteisiä reaktioita.

"Kyllä venäläiskoneissa on transpondereita" 

Venäjän presidentti Vladimir Putin tarttui Kultarannassa Niinistön ehdotukseen, että Itämeren lentoliikenteessä sovittaisiin transponderien käytöstä eli niin sanottujen pimeiden lentojen välttämisestä. Julkisuudessa on esitetty, että venäläiskoneissa ei edes olisi transpondereita, jotka voisi ottaa käyttöön. 

– Kyllä venäläisissä koneissa on transpondereita ja yhteensopivia transpondereita, ei toki kaikissa.

Niinistö huomauttaa, että presidentti Putin puhui yleisemmin lentoturvallisuutta lisäävistä "välineistä".

– On olemassa muitakin turvallisuuden takaajia lennoissa. On informaatiovelvollisuus tai informaation antaminen lennoista, joka kattaa ihan saman asian. Kyllä se päätarkoitus on toteutettavissa.

Niinistö kommentoi Varsovassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa lyhyesti myös ulkoministeri Timo Soinin (ps.) Britannian-matkaa, joka on herättänyt keskustelua Suomessa. Presidentti ei suoraan vastannut kysymykseen, hajottiko vierailu hänen mielestään Suomen EU-linjan yhtenäisyyttä.

– Sen perusteella, mitä minä olen lukenut ja kuullut, ei siellä taidettu EU:ta sen enempää hajottaa kuin kasatakaan.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.