Puolustusministeri Niinistö: Lissabonin sopimus velvoittaisi auttamaan Baltian maita kriisissä

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kertoi näkemyksiään Venäjän harjoittamasta politiikasta seminaarissa Helsingissä.

– Aiemmin Venäjällä oli eri työkalupakit lähialueen valtioille ja muille ulkomaisille valtiolle. Tämä lähestymistapa näyttää muuttuvan, ja yksi ainoa työkalupakki on muotoutumassa. Voimapolitiikan keinoja, joita ennen käytettiin lähialueen valtioita kohtaan, voidaan nyt käyttää muitakin valtioita kohtaan tarvittaessa, sanoi Niinistö.

Niinistön mukaan yksi lisätyökalu voi olla energianlähteiden ja -verkkojen hallinta.

Haastattelussa Niinistö pohti kysyttäessä Suomen suhtautumista Baltian maiden auttamiseen, jos ne joutuisivat Venäjän voimatoimien kohteeksi.

Puolustusministeri Niinistön mukaan Baltian puolustusratkaisu on Nato. Hän sanoo, että Suomella olisi kuitenkin velvollisuus auttaa EU:n Lissabonin sopimuksen puitteissa yhteisvastuulausekkeen perusteella. Kukin valtio päättää antamansa avun muodon aina tapauskohtaisesti, ja se riippuisi myös siitä, millaista apua kriisissä oleva maa pyytäisi.

Niinistö puhui perussuomalaisten eduskuntaryhmän sekä Euroopan konservatiivien ja reformistien allianssiryhmän ACRE:n järjestämässä seminaarissa.

Lue myös:

    Uusimmat