Puolustusministeri Kaikkonen: Puolassa tapahtunut ohjusisku syytä tutkia ripeästi ja huolellisesti

Puolustusministeri Kaikkonen: Puolassa tapahtunut ohjusisku syytä tutkia ripeästi 2:52
Näin puolustusministeri Kaikkonen kommentoi Puolassa tapahtunutta ohjusiskua Asian ytimessä -ohjelmassa

Venäjä ampui eilen tiistaina Ukrainaan yli 100 ohjusta. 

Kaksi ihmistä kuoli ohjuksen osuttua eilen Ukrainan rajan lähellä sijaitsevaan puolalaiskylään.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoi aiemmin tänään, että kyseessä oli todennäköisesti Ukrainan puolelta ammuttu ilmatorjuntaohjus. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo kyseisen arvion olevan hetkellä päällimmäinen teoria.

 – Selvää on, että tätä ei olisi tapahtunut, ellei Venäjä olisi hyökännyt Ukrainaan, hän muistuttaa.

Hänen mukaansa vakavin skenaario olisi se, että Venäjä ampuisi Puolaan ohjuksen tarkoituksellisesti. Kaikkosen mukaan on helpotus, mikäli vahvistuu, että kyseessä ei ole tahallinen provokaatio Venäjältä.

– Totta kai sotatilanne, missä ohjus tulee Nato-maahan, on vakava paikka ja se on syytä ripeästi sekä huolellisesti tutkia.

Venäjä ampui eilen Ukrainaan yli 100 ohjusta, joista suuren osan Ukraina sai torjuttua.

Venäjä on tehnyt muutaman vastaavanlaisen isomman iskuaallon viime aikoina. Kaikkosen mukaan kyseessä voi olla reaktio rintamalla koettuihin tappioihin.

Kaikkosen arvion mukaan Venäjä on käyttänyt asevarastojaan melko paljon ja todennäköisesti moderneista aseista on käytetty suurin osa. Tähän viittaa Kaikkosen mukaan muun muassa se, että Venäjä käyttää maamaaleihin ilmatorjuntaohjuksia.

– Niitä voi tietysti käyttää maamaaleihinkin, mutta silloin osumatarkkuus heikkenee. Mielestäni tämä on yksi indikaatio siitä, että ei nyt varastojen pohja varmaan vielä häämötä, mutta merkittävä osa on käytetty.


Lue myös:

    Uusimmat