Mainos

Puolison itsemurha vaarantaa lesken terveyden

Puolison itsemurha voi altistaa mielenterveysongelmien lisäksi fyysisille sairauksille.

Tanskalaisiin rekisteritietoihin perustuvat tulokset osoittavat puolison itsemurhan kokeneiden sairastuvan muuta väestöä todennäköisemmin muun muassa masennukseen, ahdistuneisuushäiriöön ja posttraumaattiseen stressioireyhtymään, mutta myös fyysisiin sairauksiin, kuten syöpään, kirroosiin ja unihäiriöihin. Myös sairauslomat ja työkyvyttömyys olivat heillä yleisempiä kuin väestössä yleensä.

Erot eivät näkyneet vain suhteessa yleisväestöön, vaan myös verrattuna puolisonsa muilla tavoin menettäneisiin. Heihin verrattuna itsemurhan tehneiden puolisot olivat suurentuneessa mielenterveysongelmien vaarassa, mutta myös suurentuneessa itsemurhavaarassa itsekin.

Tutkijat huomauttavat, että vaikka tulokset kuvastavat puolisoiden surua ja ahdinkoa, suurin osa puolisoista ei sairastu vakavasti.

Tutkimuksessa hyödynnettiin seitsemän miljoonan tanskalaisen rekisteritietoja. Joukossa oli 4 800 miestä ja 11 000 naista, joiden puolisot olivat tehneet itsemurhan.

Suomessa tehtiin vielä muutama vuosikymmen sitten kansainvälisesti verrattuna paljon itsemurhia, mutta tehokkaat ehkäisytoimet ovat kääntäneet kehityksen paremmaksi. Itsemurhaluvut ovat tämän ansiosta lähes puolittuneet 1990-luvun alusta: nykyään Suomessa tehdään noin 800 itsemurhaa vuodessa. Suuri osa itsemurhayrityksistä tehdään päihtyneenä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.