Mainos

Puoli Suomea kärsii kuivuudesta

Kuivuus vaivaa eteläistä ja läntistä Suomea. Näillä alueilla pohjavedet ovat alenneet vähiin, ja myös pintavedet eli järvet ja etenkin joet ovat vähävetisiä. Koko maassa sisävesien lämpötila on helleviikkojen jälkeen poikkeuksellisen korkea.

Kesäkuun sateet olivat kuuroluonteisia ja jakautuivat erittäin epätasaisesti. Maan keski- ja itäosissa pohjavesi on tavallisissa korkeuksissa, ja Pohjois-Suomessa normaalia ylempänä. Niin ikään esimerkiksi Tornionjoessa on vettä on tavallista enemmän. Kesäkuussa satoi hyvin niukalti mm. Uudellamaalla, Pohjanmaalla, Pirkanmaalla ja osissa Keski-Suomea. Niukkasateisten alueiden maaperä on kuivunut hyvin nopeasti, mikä on haitannut monin paikoin kasvillisuuden kehitystä.

Maan kuivumisesta kertoo mm. se, että monilla seuduilla uutta vettä pohjavesiin ja vesistöihin saadaan vasta, jos alueella sataa lyhyessä ajassa runsaasti yli 50 millimetriä.

Järvien vesitilanne on nyt kaksijakoinen. Oulun ja Lapin läänien suurimmissa järvissä sekä Saimaassa on vettä tavallista enemmän. Etenkin maan etelä- ja länsiosissa järvien pinnat ovat matalalla. Järvien ja jokien lämpötila nousi kesäkuun lopulla yleisesti 4-7 astetta ajankohdan keskiarvon alapuolelle. Järvivedet olivat maan etelä- ja keskiosissa 22-26-asteisia ja jopa Inarin vuonoissa lähes 20-asteisia. Näin lämpimiä sisävedet ovat olleet kesäkuussa todella harvoin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.