Puolet maailmankaikkeuden “tavallisesta aineesta” on ollut kateissa – Ja nyt se on saattanut löytyä

Suomalaiset harrastajat ja avaruustutkijat löysivät uuden revontulimuodon - uutta ilmiötä kutsutaan"dyyneiksi" 1:01
Vudei: Suomalaiset harrastajat ja avaruustutkijat löysivät uuden revontulimuodon - uutta ilmiötä kutsutaan "dyyneiksi"

Tutkijat ovat saattaneet löytää ratkaisun maailmankaikkeudessa olevan tavallisen aineen sijainnista. Tutkijoita on askarruttanut jo vuosikausien ajan, että missä puolet maailmankaikkeuden materiasta oikein sijaitsee.

Selvyyden vuoksi todettakoon, että tutkimus kohdistuu nimenomaan tavalliseen aineeseen, josta tähdet, planeetat ja me itsekin koostumme. Kyse ei ole ns. mystisestä pimeästä aineesta, joka muodostaa valtaosan maailmankaikkeuden massasta.

Science News -sivusto kirjoittaa tutkijoiden tarkkailleen muista galakseista tulevia voimakkaita radiopurkauksia (fast radio burst / FRB). He huomasivat radiopulsseille aiheutuneista vääristymistä, että materiaali piileskelee galaksien välisessä avaruudessa. Vääristymät syntyvät radiopulssien osuessa avaruudessa hajallaan olevaan aineeseen.

Tiedemiehet ovat jo pitkään epäilleet, että kateissa oleva aine piileskelisi juurikin galaksien välissä, mutta aineen havainnointi on ollut haastavaa, koska se ei hohda kirkkaasti valoa.

Aine on äärimmäisen hajallaan galaksien välisessä avaruudessa. Vertailun vuoksi todettakoon, että Linnunradassa materiaalin tiheys on miljoonakertainen verrattuna galaksien väliseen avaruuteen.

Nyt on havainnoitu vain muutamia radiopurkauksia, mutta mikäli tutkijat saavat tutkittua tulevaisuudessa tuhansia radiopurkauksia, niin tulosten perusteella saadaan kenties kartoitettua paremmin tavallisen aineen jakautumista galaksien välisessä avaruudessa.

Lue myös:

    Uusimmat