Puolassa puhkesi rokotekaaos, kun viranomaiset ilmoittivat vahingossa rokotusten laajentamisesta – "Tämä ei ole aprillipila"

Kirjeenvaihtajamme kertovat: tällainen on pääsiäisen koronatilanne Euroopassa ja Yhdysvalloissa 2:55
Katso myös: Kirjeenvaihtajamme kertovat: tällainen on pääsiäisen koronatilanne Euroopassa ja Yhdysvalloissa

Puolassa puhkesi tänään rokotekaaos, kun viranomaiset ilmoittivat täysin yllättäen, että rokotukset laajenevat koskemaan kaikkia 40 vuotta täyttäneitä. Ilmoitus peruttiin myöhemmin ajavaraussivuston kaaduttua. Puolan koronatilanne on huonontunut viime päivinä dramaattisesti. 

Tänä aamuna yllättäen tullut ilmoitus johti ryntäykseen rokotusajanvarauksia vastaanottavalle viranomaisten nettisivuille. Valtion rokotusviranomainen vieläpä ilmoitti Twitterissä, että “tämä ei ole aprillipila”. 

Suuri kävijämäärä aiheutti nettisivujen kaatumisen. Pian tämän jälkeen maan rokotusohjelman johtaja Michał Dworczyk ehätti kertomaan julkisuuteen, että ilmoitus oli virhe. Hän pyysi ilmoitusta anteeksi. 

– Meidän olisi pitänyt onnistua viestimään paremmin. Valitettavasti sitä ei nyt tapahtunut. 

Dworczykin mukaan niille alle 60-vuotiaille, jotka ehtivät jo varata ajan, tarjotaan uutta rokotusaikaa toukokuulta. 

Puolan rokotusohjelman mukaan tähän asti rokotteita on annettu vain yli 60-vuotiaille, riskiryhmiin kuuluville ja tietyille terveydenhuollon ammattilaisille. Rokotusten on ollut määrä laajeta tästä asteittain siten, että huhtikuussa kaikille yli 50-vuotiaille tulisi mahdollisuus saada rokote ja tätä nuoremmille vasta myöhemmin. 

Tilanne huononee nopeasti

Rokote-epäselvyys sattui mahdollisimman huonoon aikaan, sillä Puolan koronatilanne on pahentunut nopeasti ja on nyt Euroopan huonoimpia.  

Maassa todettiin viime kuun lopulla toiseksi eniten tartuntoja Euroopassa Viron ollessa tartuntatilastossa ykkösenä. Viron tartuntamäärä on tosin laskenut jyrkästi jo reilun viikon, kun taas Puolan tartunnat ovat olleet jyrkässä kasvussa.

Puolassa on todettu viime kuun lopulla noin kaksinkertainen määrä koronatartuntoja Euroopan unionin keskiarvoon verrattuna. Eilen Puolassa todettiin 758 tartuntaa miljoonaa ihmistä kohden. 

Tänään taas raportoitiin 35 251 uutta koronavirustartuntaa, mikä on päiväkohtainen ennätys. Se tarkoittaa 927 tartuntaa miljoonaa asukasta kohden.

Terveydenhuollon kantokyky alkaa tulla vastaan ja osa sairaaloista on raportoinut, että vapaita hengityskoneita ei enää ole.

Rokotekaaos on saanut rokotteita antavat sairaalat vaikeaan tilanteeseen. Nyt jo muutenkin kiireisten sairaaloiden pitää ottaa yhteyttä rokoteaikansa jo varanneisiin alle 60-vuotiaisiin ja ilmoittaa, etteivät he vielä pääsekään rokotukseen.  

– Ihmiset ovat varanneet itselleen rokotusajan, ja nyt he kuulevat mediasta, että aika siirtyykin jonnekin tulevaisuuteen. Täällä on valtava kaaos, mutta myös paljon turhautumista, sanoo immunologi Pawel Grzesiowski uutistoimisto Reutersille. 

Puolan reilun 38 miljoonan ihmisen väestöstä kaksi koronarokoteannosta on nyt saanut reilut 2 miljoonaa.

Lähde: Reuters, Politico

Lue myös:

    Uusimmat