Puolassa kiistellään aborttilaista – vastustajat ajavat täyskieltoa

Puolassa on virinnyt kiista maan aborttilaista.  

Abortin vastustajat vaativat kiristyksiä jo ennestään tiukkoihin aborttilakeihin, kun taas mielipidemittausten mukaan noin 51 prosenttia puolalaisista toivoisi lakeihin höllennyksiä.  

Tällä hetkellä Puolassa abortti on sallittu vain, jos raskaus on saanut alkunsa raiskauksen tai insestin seurauksena, raskaus vaarantaa äidin hengen tai sikiöllä on vakava kehityshäiriö.  

Aborttia vastustavat ryhmät vaativat abortin täyskieltoa lukuun ottamatta tapauksia, joissa äidin henki on raskauden takia vaarassa. Asiasta on tehty kansalaisaloite, joka Puolan parlamentin on otettava käsittelyyn, jos se kerää 100 000 allekirjoitusta. Tämän rajapyykin ylittymistä pidetään todennäköisenä.

Vastustajien hampaissa myös jälkiehkäisy

Laintiukennuksia vaativat tahtovat myös nostaa laittomien aborttien suorittajille säädettyjä enimmäisrangaistuksia. Tällä hetkellä laittoman abortin tekemisestä voi saada enimmillään kaksi vuotta vankeutta. Maksimirangaistusta vaaditaan nostettavaksi viiteen vuoteen vankeutta.  

Puolassa vuosittain tehtävien laittomien aborttien tai ulkomaille aborttia varten matkustavien määristä ei ole luotettavaa tilastotietoa. Media-arvioiden mukaan kuitenkin jopa 150 000 naista matkustaa vuosittain Puolasta esimerkiksi Itävaltaan, Saksaan tai Slovakiaan aborttia varten. Laittomien aborttien määrän on arvioitu olevan 700-1 800 vuodessa.  

Abortinvastustajat ovat Puolassa kampanjoineet lisäksi jälkiehkäisypillereitä ja koeputkihedelmöityshoitoja vastaan.  

Kiusallinen kysymys parlamentille  

Aborttialoitteesta voi tulla kiusallinen Puolaa johtavalle Laki ja oikeus -puolueelle, joka nousi marraskuun parlamenttivaaleissa Puolan parlamentin suurimmaksi kahdeksan vuoden oppositiotaipaleen jälkeen.  

Puolue tukee katolilaisia perinteitä ja konservatiivisia arvoja, joten moni sen kannattaja odottaa puolueelta tukea myös aborttilainsäädännön tiukennuksille. Kysymys kuitenkin jakaa kansaa, eikä puolue välttämättä halua ottaa vahvasti kantaa tulenarkaan kysymykseen.  

Lain tiukennusta vastustavat muun muassa monet naisten oikeuksia ja ihmisoikeuksia ajavat järjestöt. Ne ovat muistuttaneet muun muassa YK-järjestöjen linjauksesta, jonka mukaan pääsyn estäminen lailliseen aborttiin rinnastuu kidutukseen.  

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja