Mainos

HS: Puolassa vastustetaan tiukan aborttilain kiristämistä – sallisi abortin vain äidin hengenvaarassa

Puolassa halutaan kiristää jo ennestään tiukkaa aborttilakia. Aborttilain tiukennus on synnyttänyt voimakasta vastustusta, kertoo Helsingin Sanomat.

Maaliskuussa Puolan katolisen kirkon piispat sekä maan pääministeri Beata Szydło ilmoittivat kannattavansa abortin täyskieltoa.

Vain muutama päivä ilmoituksen jälkeen tuhannet mielenosoittajat marssivat puolan kaduilla vaatien aborttioikeuden säilyttämistä. Puolan tiukassa aborttilaissa raskauden keskeytys on sallittua vain, jos raskaus on saanut alkunsa insestin tai raiskauksen seurauksena, sikiö on vaikeasti vammainen tai äidin henki on vaarassa.

Täyskiellon myötä abortti olisi sallittu enää vain äidin hengen pelastamiseksi. Tiukennus uhkaa vastustajien mukaan sekä äidin että sikiön terveyttä. Aborttioikeuden rajoitus heikentäisi raskauden ajan terveydenhuoltoa ja saattaisi jopa estää osan hoidoista kokonaan. Esimerkiksi lapsivesinäytteen ottamiseen liittyy pieni keskenmenon riski, mikä saattaisi tehdä tutkimuksesta laittoman.

Kielto saattaisi nostaa lääkärit rikosoikeudelliseen vastuuseen, mikäli hoito johtaisi sikiön kuolemaan.

– Jos minulla on raskausmyrkytyksestä kärsivä potilas, joka on 32. viikolla raskaana, minun pitää antaa hänen kuolla, jolloin myös lapsi kuolee. Jos teen keisarileikkauksen ja lapsi kuolee, minut voidaan tuomita kolmeksi vuodeksi vankeuteen, varsovalaisen Bielański-sairaalan synnytysosaston johtaja Romuald Dębski sanoi huhtikuussa Helsingin Sanomien mukaan.

Kesäkuun 18. päivälle kaavaillaan suurmielenosoitusta aborttilakia vastaan. Lakia vastustava kansalaisaloitte tarvitsee 100 000 nimeä heinäkuun loppuun mennessä edetäkseen parlamentin käsittelyyn. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.