Mainos

Puolassa abortin täyskieltolaki vastatuulessa – valiokunta hylkäsi aloitteen

Puolassa lakialoite lähes täydestä aborttikiellosta ei saanut tukea asiaa käsittelevässä laki- ja ihmisoikeusvaliokunnassa keskiviikkona. Valiokunta suositteli lainsäätäjiä hylkäämään lakialoitteen lähes täydestä aborttikiellosta.

Parlamentissa johtava, katolilaisia perinteitä ja konservatiivisia arvoja tukevan Laki ja oikeus -puolueen on odotettu olevan myötämielinen tiukennuksille aborttilakiin. Puolue on kuitenkin tietoinen siitä, että suurin osa puolalaista kannattaa jo olemassa olevaa lakia. Viime kuussa julkaistun Newsweek Polska -lehden kyselyn mukaan 74 prosenttia puolalaisista haluaa pitää aborttilain entisellään.

Tällä hetkellä Puolassa abortti on sallittu vain, jos raskaus on saanut alkunsa raiskauksen tai insestin seurauksena, raskaus vaarantaa äidin hengen tai sikiöllä on vakava kehityshäiriö. Jo ennestään tiukkaan aborttilakiin on haluttu tiukennuksia muun muassa perusteisiin tehdä abortti ja rangaistuksiin laittoman abortin tekijöille. Nykyisin maksimirangaistus on kaksi vuotta. Tiukennuksen myötä laittomasta abortista voisi langettaa jopa viiden vuoden tuomion.

Puolassa on järjestetty suuria mielenosoituksia tiukennuksia vastaan. Puolan entinen pääministeri Ewa Kopacz sanoi valiokunnan päätöksen jälkeen, että Laki ja oikeus -puolue perääntyi, koska se pelästyi kaduilla protestoivia naisia.

– Taistelu ei kuitenkaan ole vielä ohi, Kopacz sanoi viitaten siihen, että enemmistön lainsäätäjistä on hylättävä lakialoite.

Valiokunnan päätöksen myötä oletuksissa on, että parlamentti hylkää lakialoitteen. Aloitteesta äänestetään todennäköisesti tänään.   

1:21

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.