Mainos

Puolan hallituspuolue voitti parlamenttivaalit selvällä enemmistöllä – "Puolan täytyy muuttua enemmän"

2:00
Puolassa ja Unkarissa käytiin eilen vaaliuurnilla

Puolan hallituspuolue on voittanut parlamenttivaalit selvällä enemmistöllä. Laki ja oikeus -puolue (PiS) saa entistä suuremman enemmistön parlamentin alahuoneessa.

Kun äänistä oli laskettu liki 91 prosenttia, hallituspuolue oli saanut liki 45 prosenttia äänistä ja opposition kansalaisfoorumin johtama vaaliliitto reilut 26 prosenttia. Kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi on tulossa vasemmisto reilun 12 prosentin äänisaaliilla.

Hallituspuolueella on tällä hetkellä 231 kansanedustajapaikkaa Puolan 460-paikkaisessa alahuoneessa.

–  Meillä on edessämme neljä vuotta kovaa työtä. Puolan täytyy muuttua enemmän, ja sen täytyy muuttua kohti parempaa, PiS:n johtaja Jaroslaw Kaczynski kertoi puolueen kannattajille Varsovassa.

Puolan vaikutusvaltaista katolista kirkkoa lähellä oleva PiS otti vaalikampanjansa maalitauluksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt. Puolueen mukaan niiden ideologia uhkaa perinteisiä kristillisiä perhearvoja.

Kannatusta erityisesti maaseudulla

Kaczynskin luotsaamaa puoluetta kannatetaan erityisesti maaseudulla ja pienissä kaupungeissa, liberaalimpaa ja EU-myönteisempää oppositiota suurissa kaupungeissa. PiS onkin keskittynyt vähävaraisiin, maaseudulla asuviin äänestäjiin.

Vuonna 2015 valtaan noussut PiS on muun muassa korottanut minimipalkkaa, eläkkeitä ja lapsilisiä.

–  PiS pitää huolta heikoimmista, yhteiskunnan haavoittuvimmista jäsenistä, 40-vuotias Kasia kertoi äänestyspaikalla Varsovassa.

PiS:n suosion vaakakupissa ei näytä paljoa painavan se, että maahanmuuttoa sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä (LGBT) kiivaasti vastustava kansallismielinen puolue ei jaa EU:n enemmistön käsitystä oikeusvaltiosta ja liberaalista demokratiasta.

LGBT-yhteisön Pride-marssijat ovat saaneet Puolassa kimppuunsa vastamielenosoittajia. Lublinin kaupungissa asuva naispari pelkää oman ja lastensa turvallisuuden puolesta.

– Emme uskaltaisi koskaan pitää toisiamme julkisesti kädestä Lublinissa, nimettömänä esiintyvä pariskunta kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Vastustajatkaan eivät voi silti kiistää PiS:n muita ansioita. LGBT-aktivisti Magda Dropek on vasemmiston ehdokkaana Krakovassa.

– He ovat antaneet rahaa tavallisille puolalaisille ja omanarvontunnon takaisin monille ihmisille, jotka oli unohdettu talousmuutoksen vuosikymmenten aikana, Dropek myöntää Guardian-lehden haastattelussa.

Liberaalia demokratiaa rajoitetaan?

PiS:iä on arvosteltu demokratian ja oikeusvaltion vastaisista pyrkimyksistä, joihin kuuluu yritys saada maan tuomioistuimet ja media poliitikkojen valvontaan. Juuri parlamenttivaalien alla EU-komissio ilmoitti haastavansa Puolan oikeuteen tuomarien riippumattomuuden rajoittamisesta. Maaliskuussa käynnistetty rikkomusmenettely eteni oikeuteen, koska vuoropuhelu ei ollut tuottanut tulosta.

Asiantuntijat ovat varoittaneet, että PiS:n selkeä voitto tarkoittaa, että se voi edistää kohuttuja uudistuspyrkimyksiään, mikä todennäköisesti kiristää välejä EU:n kanssa entisestään.

Varsovan yliopiston politiikan tutkija Anna Sosnowska-Materska arvioi, että mikäli lopulliset tulokset vahvistavat PiS:n kasvattaneen enemmistöään, puolueen voi odottaa rajoittavan liberaalia demokratiaa entisestään. 

Uutista päivitetty kello 12.53.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja