Puolassa äänestys presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella on alkanut. Vaalien ennakkosuosikkeja ovat EU-myönteinen Varsovan pormestari Rafal Trzaskowski ja kansallismielinen historioitsija Karol Nawrocki.
Kumpikaan heistä ei ole mielipidetiedustelujen perusteella saamassa lähellekään suoraan voittoon vaadittavaa 50:tä prosenttia äänistä, joten vaalien odotetaan menevän toiselle kierrokselle. Se järjestetään 1. kesäkuuta.
Ensimmäisellä kierroksella on mukana yhteensä 13 ehdokasta.
Vaalihuoneistot sulkeutuvat iltakymmeneltä Suomen aikaa, minkä jälkeen saadaan ovensuukyselyjen tuloksia. Lopulliset tulokset saataneen vasta huomenna.
Puolan presidentin tehtävä on pääosin seremoniallinen, mutta presidentillä on veto-oikeus, jolla väistyvä presidentti Andrzej Duda on estänyt monia hallituksen uudistuksia.
Myös konservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen tukeman Nawrockin odotetaan neliraajajarruttavan valtaosaa hallituksen uudistuksista, jos hän nousee presidentiksi.
Pääministeri Donald Tusk puolestaan tukee Trzaskowskia.
Nykyinen jumittaminen ei ole kaikkia äänestäjiäkään miellyttänyt.
– Toivon, että nämä vaalit toisivat muutoksen. Toivon, että Puola ei siirry vaaleissa oikealle vaan pystyy Euroopassakin pysymään keskiössä ja kääntämään tämän trendin, aprikoi Hubert Michalowski, 50.
Anna Urbanskalle, 74, keskeisin asia vaaleissa oli siirtolaisuus.
– En halua, että siirtolaisia päästetään Puolaan. Haluan, että voimme elää rauhassa.
Onko hallituksella edessään tuskien taival?
Vaalien panoksena on Tuskin hallituksen toimintakyky. Se lupasi parlamenttivaalikampanjassaan muun muassa höllennyksiä maan tiukkaan aborttikieltoon, mutta ei ole pystynyt toteuttamaan niitä Dudan vastustuksen vuoksi.
– Jos Nawrockista tulee presidentti, hallitus halvaantuu ja saattaa lopulta kaatua, arvioi politiikantutkija Anna Materska-Sosnowska.
Se johtaisi hänen mukaansa populistioikeiston paluuseen vallankahvaan entistä voimakkaampana.
Ratkaisevaan asemaan vaaleissa saattaa nousta äärioikeistolaisen Konfederaatio-puolueen ehdokas Slawomir Mentzen, jolle on ennustettu runsaan kymmenen prosentin kannatusta.
Vaalikampanjointi on keskittynyt pitkälti ulkopolitiikkaan. Pääteemoina ovat olleet suhtautuminen EU:hun, maahanmuuttoon, Ukrainaan ja Yhdysvaltoihin.
Vaalien alla maahan on tehty myös useita kyberhyökkäyksiä ja valeuutiskampanjoita, joiden takana epäillään olevan Venäjä. Esimerkiksi perjantaina päähallituspuolue Kansalaisfoorumin verkkosivut kaatuivat palvelunestohyökkäyksen vuoksi.
Uutista päivitetty kauttaaltaan 18.5. kello 10.34.