Puola lupaa ukrainalaisille Leopard-koulutuksen vain muutamassa viikossa – "Uusien pikku-Fiatien tilalle Ukraina saa käytettyjä mersuja"

1:58
Puola lupaa ukrainalaissotilaille nopeaa Leopard-koulutusta

Puola uskoo pystyvänsä kouluttamaan ukrainalaissotilaita Leopard-taistelupanssarivaunujen käyttäjiksi vain viidessä viikossa. Normaalisti koulutuksen kesto on 8-10 viikkoa.

Świętoszów on pikkuruinen kylä Lounais-Puolassa, parinkymmenen kilometrin päässä Saksan rajasta. Sen kyljessä sijaitsee Puolan 10:nnen panssariprikaatin tukikohta, joka on jo pelkkine rakennuksineen suurempi kuin kylän asutuskeskus.

Tukikohdasta itään leviää lähes kymmenen kilometriä pitkä ja useita kilometrejä leveä taistelupanssarivaunujen harjoitusalue.

Świętoszów on yksi Euroopan kolmesta suuresta Leopard-tankkien koulutuskeskuksesta. Kaksi muuta löytyvät Saksasta ja Sveitsistä.

Normaalisti koulutus kestää noin kaksi kuukautta

Leopard 2 -taistelupanssarivaunut ovat kehittyneitä saksalaisvalmisteisia tankkeja, joita Ukraina on saamassa länsimailta kymmeniä kappaleita. Ulkoministeri Dmytro Kuleban mukaan maalle luvattujen tankkien määrä on 120-140 kappaletta.

Jo ennen Saksan päätöstä Leopard-viennistä Ukrainaan maan puolustusministeri Oleksi Reznikov sanoi, että Ukrainan Leopard-käyttäjät koulutetaan Puolassa. Puolan asevoimat ei ole kertonut paikkaa, mutta paikalliset mediat pitävät jo lähes varmana, että se on Świętoszów.

Koulutuskeskus kertoo, että siellä voidaan kouluttaa yhtä aikaa neljää neljäntoista hengen Leopard-ryhmää. Normaalisti käyttökurssi kestää 8-10 viikkoa.

– Jos me tehostamme koulutusta, lisäämme kouluttajien määrää ja laitamme heidät työskentelemään viikonloppuisin, voimme kouluttaa viidessä viikossa sellaisia ryhmiä, joilla on kokemusta neuvostotaustaisista panssarivaunuista, 10:nnen panssariprikaatin komentaja, Maciej Banaszynski sanoo.

"Käytettyjä mersuja"

Ukrainan käytössä on tähän saakka ollut lähinnä neuvostotaustaisia T-72-panssarivaunuja, joista Venäjän T-90 on kehittyneempi versio.

– Leopardit ovat kolmannen sukupolven tankkeja. Niiden liikkuvuus vaikeassa ja vaihtelevassa maastossa on parempi verrattuna venäläisiin tankkeihin, vanhempi kouluttaja Lukasz Setny selittää.

– Muutosta voisi verrata siihen, että uusien pikku-Fiatien tilalle Ukraina saa käytettyjä mersuja. Vaikka ne ovat käytettyjä, on niitä paljon helpompi ja parempi ajaa.

Vielä ei tiedetä, ja tuskin Ukraina sitä julkisuuteen kertookaan, kuinka paljon sotilaita pystytään irrottamaan rintamalta koulutukseen. Koulutuksen pituuteen vaikuttaa myös sotilaiden aiempi kokemus.

Mekaanikkojen koulutus on pidempi. Se kestää kolmesta kuuteen kuukautta riippuen Leopard-mallista.

Lähteet: Reuters, VOA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja