Punkki puri, naiselta amputoitiin kaikki raajat

Amerikkalaismediat uutisoivat yhdysvaltalaisesta naisesta, jolta amputoitiin jalat ja kädet punkin pureman seurauksena.

Koco.com kertoo, että 40-vuotias Jo Rogers vieraili Oklahoman osavaltion koillisosassa Grand Lakella lomallaan heinäkuussa. Neljä päivää myöhemmin hän sai oireita, joita luuli ärhäkäksi flunssaksi. Seuraavana päivänä Rogers vietiin sairaalaan ja sitä seuraavana hänen elintoimintonsa alkoivat heiketä. Rogersille kehittyi septinen sokki, ja hänen raajansa muuttuivat sinimustiksi alhaalta ylöspäin.

Tutkimuksissa paljastui, että Rogersilla oli Kalliovuorten pilkkukuume (Rocky Mountain Spotted Fever). Etelä- ja Pohjois-Amerikassa esiintyvää tautia aiheuttaa Rickettsia rickettsii -niminen bakteeri, jota kantaa arviolta yksi–kolme prosenttia Yhdysvaltain punkkikannasta. Pidetäänkin todennäköisenä, että Rogersia oli purrut lomamatkalla bakteeria kantava punkki.

Infektion yleisimpiä oireita ovat kuume, päänsärky, huonovointisuus, lihas- ja vatsakivut sekä oksentelu. Sen voi tunnistaa myös purppuramaisesta ihottumasta, jota ei kuitenkaan välttämättä kehity ollenkaan.

Rogersin tapauksessa tartunta johti siihen, että lääkärit joutuivat amputoimaan hänen molemmat jalkansa ja kätensä estääkseen bakteerin leviämisen elintärkeisiin elimiin.

– Hän on kaunis, energinen, hauska ihminen. Kukaan ei ansaitse tällaista, Rogersin serkku Lisa Morgan kommentoi KOCO-verkkosivustolle.

Vaikka Kalliovuorten pilkkukuumeeseen sairastuu Yhdysvalloissa vuosittain satoja henkilöitä, Rogersin tapaus on rankkuudessaan erittäin harvinainen. Ajoissa havaittuna tauti on hoidettavissa antibiooteilla, mutta Rogersin kohdalla hoito päästiin aloittamaan ilmeisesti liian myöhään. Hoitamattomana Kalliovuorten pilkkukuumeeseen liittyy korkea kuolleisuus. 

Kalliovuorten pilkkukuumetta ei esiinny Suomessa.

Lähteet: Koco.com, Cnn.com, Refinery29.com, Cdcd.gov, Finto.fi, Punkki.net

Lue myös:

    Uusimmat