Mainos

Pukki tienaa illassa jopa 1800 euroa – bisnes kasvanut netissä

Jotta joulupukki kävisi matkaan jouluaattona, siitä täytyy maksaa 50-90 euroa. Reipas joulupukki voi tehdä aattona 20 keikkaa, mikä tarkoittaa 90 euron hinnalla 1800 euron päivätuloja. 

Joulupukkina 32 vuotta työskennellyt Suomalaisen Joulupukkiyhdistyksen puheenjohtaja Mika Väkeväinen on elänyt mukana hintojen rajussa muutoksessa. 

– Silloin kun aloitin, maksettiin pukkikeikasta 25 markkaa. Hintojen noustessa pitää varmistaa, että palvelu vastaa maksettua summaa. Moni luulee, että halpakaupasta voi vain käydä ostamassa kylpytakin ja parran ja sitten tienataan. Ehkä yhden joulun se onnistuu, Väkeväinen sanoo. 

Väkeväisen mukaan joulupukkien hinnat ovat korkeimmillaan Lapissa ja pääkaupunkiseudulla. Joulupukkipalvelu-nettisivulla Helsingin alueella pyydetään 10-15 minuutin käynnistä yleisimmin 70-80 euroa. 

– Kysynnän ja tarjonnan laki pätee. Lapin laskettelukeskuksissa joulupukin hinta voi olla 250 euroa, koska välimatkat ovat niin pitkiä, ettei pukki ehdi monelle keikalle. 

Väkeväinen itse pyytää aaton keikoista 70-90 euroa. Hänen mukaansa hyväksi havaittu pukki varataan uudestaan. 

– Tilaus ei ole koskaan jäänyt hinnasta kiinni. Ensimmäisiä varauksia tehdään jo joululle 2017. 

Rahastajat nostavat hintoja 

Väkeväinen kertoo joulupukkivarusteidensa maksaneen 3000 euroa. Vaatteiden lisäksi hyvällä pukilla on monenlaista osaamista, kuten kielitaitoa. Väkeväinen kertoo tarvinneensa keikoilla muun muassa venäjää ja saksaa. 

Väkeväisen mukaan rahastusmielessä toimivat ja huonosti valmistautuvat pukit nostavat muiden hintaa. 

– Ladan hinnalla ei saa Mersua. Niitä on aina, jotka tekevät 30 euron uhrauksen (varusteisiin) ja lähtevät keikalle vailla hajua siitä mitä tekevät. Jos he myyvät keikkaa 50-70 eurolla, ei itseä hirveästi kiinnosta laskea hintaa. 

Väkeväisen mukaan netin pukkipalvelut saattavat karsia pelkkiä rahastajia. 

– Siellä asiakas näkee kuvasta, millaista pukkia on tilaamassa, hän toteaa. 

Pukit siirtyneet nettiin  

Vuonna 2011 avatun Pukki jouluksi -ilmaissivuston suosio on kasvanut koko ajan, kertoo sen kehittäjiin kuuluva Jussi Sinkko Verkkoverstaalta. 

– Sivusto oli kerran alhaalla pari päivää ja pukit olivat heti huolissaan. Ilmeisesti he tekevät kauppaa hyvin, koska pitävät näkyvyyttä niin tärkeänä, Sinkko sanoo. 

Sinkko kertoo palvelussa vierailleen jo marraskuun ja itsenäisyyspäivän välillä yli 14000 ihmistä. 

– Siinä olisi ihan hyvä bisneksen mahdollisuus, mutta ilmaiselle palvelulle on kysyntää. Nopeasti voi laskea, paljonko saataisiin, jos palvelun 760 joulupukille laitettaisiin kymmenen euron maksu. Sitä ei kuitenkaan tehdä, Sinkko lupaa

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.