Supersankarin viitta jäi kaappiin, kun Sami ryhtyi digipukiksi – kotitekoisesta joulupukin nurkkauksesta jututetaan nyt lapsia ympäri maailmaa

Kun korona vei työt, Sami ryhtyi digipukiksi – kotiin rakennetusta joulupukin nurkkauksesta jututetaan nyt lapsia ympäri maailmaa:"Hyväntekeminen on lähellä sydäntä" 0:31
Katso videolta pukin tervehdykset ja miltä kotoisa nurkkaus näyttää!

Koronan vuoksi useiden joulupukkien reet jäävät tänä vuonna pihaan. Sen ei onneksi tarvitse tarkoittaa sitä, ettei pukkia näkisi ollenkaan. 

Monelle lapselle joulupukin vierailu voi olla yksi vuoden kohokohdista. Tänä vuonna hyvän mielen tuomisen tarve korostuu, kun takana on raskas poikkeusvuosi. 

Ylöjärveläinen Sami Viitala halusi tehdä hyvää tänäkin jouluna ja päätti ryhtyä poikkeusvuoden digipukiksi. Viitala on tehnyt joulupukin hommia jo vuodesta 1995.

– Isä kuskasi minua pukin keikoille silloin kun ei vielä ollut korttia. 

Tuosta lähtien Viitala on ollut joulupukkina joka vuosi, lukuun ottamatta taukoa 2000-luvulla.

Viimeiset viisi vuotta Viitalan veli on kuljettanut häntä pukin keikoilla tontuksi pukeutuneena. Jouluaaton reitit ovat pysyneet lähes samoina, poikkeuksena tietenkin tuleva joulu. 

Omat työt peruuntuivat

Ajatus puhelimen päässä toimivasta joulupukista lähti liikkeelle siitä, että joulunajalle etukäteen sovitut tapahtumat peruuntuivat. Viitalan päätyö on liikunta-alan yrittäjä ja hän vierailee esimerkiksi päiväkodeissa ja kouluissa hahmonaan SuperSamina. Tänä vuonna SuperSamin sunnitelmissa oli myös tonttuilla joulun alla. 

– Olen päätyökseni supersankari, joka saa lapset liikkumaan ja näin joulupukin työkin tuntuu luontevalta, Viitala itse kuvailee työtään. 

Viitala aloitti Joulupukin Whatsapp-puhelut joulukuun 11. päivänä. Tähän mennessä puheluita on varattu yhteensä noin 70. 

– Ajattelin, että miten voisin hoitaa pukin hommia järkevästi ja kohtuuhintaisesti. 

Joulupukin nurkkaus kotona

Viitalan vaimo Tiina rakensi kotiin somistetun joulunurkkauksen, joka onkin jo saanut paljon kiitosta asiakkailta. 

Puhelun hinta on kymmenen euroa kolmelta minuutilta. Yleisesti puhelun kesto on 3–10 minuuttia. 

– Puhelut ovat se helpoin osuus, taustatyötä pitää tehdä paljon, Viitala kertoo.

Ennen puhelua Viitala saa tietoa perheestä, lasten joululahjatoiveista ja muista lapsille tärkeistä asioista. 

Aatonaatto eli 23. päivä on suosituin. Sinne on varattu jo 25 puhelua, mikä alkaa olla Viitalan mukaan maksimi. 

– Tänään tuli uusintapuhelu, että voisiko vielä uudestaan soitella joulun jälkeen, että mitenkäs joulu meni ja tuliko toivotut lahjat perille. 

Maine on kiirinyt jo kansainväliselle tasolle, sillä puheluita on sovittu jo Bahrainiin, Malesiaan, Yhdysvaltoihin ja Saksaan. Näissä tapauksissa pitää ottaa huomioon jo aikaero. 

– En vielä ole alkanut yöllä pukeutumaan pukiksi, mutta no, katsotaan, Viitala nauraa. 

"Se oikea pukki"

Paljon mukavia asioita on jo nyt jäänyt mieleen. Lapset kyselevät tontuista, poroista ja tänä vuonna myös koronasta. Joululahjatoiveita tulee monenmoisia. 

– Paras toive oli, että saisiko vessanpöntön omaan huoneeseen?

Perheissä, joissa sama joulupukki on käynyt jo useamman vuoden, lasten usko pukkiin on kova. 

– Yksikin poika sanoi, että muilla käy valepukki, meillä käy se oikea!

Viitalan uusioperheeseen kuuluu neljä lasta, nuorin on seitsemänvuotias ja vanhin 11. Lapset ovat olleet vaihtelevasti mukana isän töissä. Myös "porokoira" Roki haukkuu usein taustalla. 

Joskus puhelimessa lapset haluavat nähdä tonttuja, joka sai Viitalan ajattelemaan, että hänen omat lapsensa voisivat halutessaan myös tonttuilla puheluissa.

– Toivottavasti joku suostuu tontuksi ainakin silloin 23. päivä. Viitala naurahtaa. 

Tärkein muistisääntö lapsille kuitenkin on, että puhelun aikana Joulupukkia ei saa sanoa isiksi. 

Tänä jouluna aikaa perheelle

Yleensä Viitalan joulut menevät aamusta iltaan pukin hommissa. Tänä vuonna hän kiertää muutaman vakiperheen ja jättää lahjat oven taakse.

– Luksusta, että kerkeän olemaan oman perheen kanssa enemmän jouluaattona. 

Aatonaatonaatoksi Viitala on sopinut hyväntekeväisyyspäivän Tampereen yliopistolliseen sairaalaan.

Yleensähän Joulupukki vierailisi sairaalassa, mutta nyt potilaat saavat soittaa pukille. Päivälle on varattu jo 28 puhelua. Päivän käyttäminen hyväntekeväisyyteen on Viitalalle tärkeää. 

– Se on niin lähellä sydäntä, että pystyn tekemään hyvää. 

– Annan mielelläni oman työpanokseni, se tuo sen joulumielen. Mietitään aina jouluisin vaimon kanssa, että mitä voimme tehdä.

Lue myös:

    Uusimmat