Puikko katkesi kesken koronatestin ja päätyi naisen keuhkoihin – brittilääkärit varoittavat tietyistä potilaista

Toimittaja testasi: Miltä koronavirusnäytteen ottaminen tuntuu ja miksi se otetaan nenäontelosta? 4:35
Miltä koronavirusnäytteen ottaminen tuntuu ja miksi se otetaan nenäontelosta? Katso video.

Koronatestissä käytettävä puikko napsahti poikki kesken näytteenoton ja päätyi Isossa-Britanniassa hoidetun naisen keuhkoihin, lääkärit raportoivat tieteellisessä BMJ Case Report -julkaisussa. He toivovat tapauksen nostavan esille sen, miten koronatesti otetaan potilailta, joilla on trakeostomia.

Koronatestin ottaminen on epämiellyttävää mutta turvallista. Hyvin harvoin näytteenotossa voi ilmetä ongelmia, kuten kävi Leicesterissä sijaitsevassa sairaalassa hoidossa olleelle 51-vuotiaalle naiselle. Potilaalla oli trakeostomia eli kurkkuun tehty reikä hengittämisen helpottamiseksi.

Naiselta otettiin koronavirusnäyte neurokirurgisen operaation jälkeen ennen kotiuttamista hoitolaitokseen. Kun sairaanhoitaja yritti ottaa näytettä potilaan kaulassa olevan putken kautta, testipuikko katkesi ja osa siitä tippui trakeostomian läpi.

Osa testipuikosta päätyi potilaan oikeaan keuhkoputkeen ja aiheutti tulehdusta keuhkoissa. Vierasesine poistettiin onnistuneesti keuhkoputkien tähystyksessä.

Lääkärit toivovat tarkempaa ohjeistusta näytteenottoon

BBC kertoo, että testipuikko on suunniteltu katkeamaan, jotta se mahtuu testiputkeen.

Tapausraportin kirjoittaneiden lääkäreiden mukaan tapaus korostaa tarvetta saada selkeä ohjeistus siitä, miten koronatesti otetaan potilailta, joilla on hengitystieavanne.

Lue myös:

    Uusimmat