Puhutko itseksesi? Onnittelut, tapa tekee sinusta tehopakkauksen!

Itsekseen puhuvia on totuttu pitämään hieman outoina, mutta todellisuudessa se auttaa aivojamme työskentelemään tehokkaammin – muun muassa Albert Einsteinilla oli tapana höpötellä itsekseen!

Juttelen itselleni päivittäin ja esimerkiksi kadottamiani tavaroita huhuilen palaamaan luokseni – noloa, mutta totta. En ehkä paljastaisi tätä julkisesti, jollei Wisconsin-Madisonin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan se olisi itse asiassa hyvä asia. Tapani ansiosta aivoni toimivat tehokkaammin ja saan asioita nopeammin aikaiseksi kuin tuppisuut.

Lapset oppivat asioita leikin kautta ja tärkeä osa leikkiä on leikin selostaminen – piirrettäessä lapsi kertoo usein jatkuvasti, mitä hän on piirtämässä ja autoleikkejäkin selostetaan kovaan ääneen. Näin ongelmanratkaisukyky tehostuu ja aivot keskittyvät paremmin tekeillä olevaan asiaan. 

Tämä sääntö pätee paitsi lapsiin, myös aikuisiin. Kun puhut itsellesi, aivosi työskentelevät tehokkaammin. 

Avaimesi löytyvät helpommin, jos juttelet niille

Psykologi Daniel Swigleyn ja Gary Lupyan tekemä tutkimus osoitti myös muistin toimivan tehokkaammin, mikäli käyttää hyväkseen puheen voimaa yhtäaikaisesti. 

Hukkaan menneille avaimille kannattaa siis jutella, vaikka ne eivät osaisi sanaakaan suomea. 

Vaikka etsimäsi esine ei kuule sinua, aivosi kuuntelevat ja työskentelevät siksi tehokkaammin. On kuitenkin tiedettävä miltä haettu esine näyttää, jotta puheella on vaikutusta. 

Lue myös:

    Uusimmat