Puhemies Vanhanen MTV:lle: Tällaiset elvytyskeinot ovat toimivia ja tällaiset eivät – "Suuret ratahankkeet pitää ratkaista muilla kriteereillä"

10:45

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) kertoi MTV:n Uutisextrassa opeista, joita saatiin hänen toisella pääministerikaudellaan vuosien 2008-2009 finanssikriisiin liittyneistä elvytystoimista.

Vanhanen kiteyttää, että elvytystoimilla pitäisi olla tiukat kriteerit, tiukka määräaika, ja töiden pitää alkaa heti eli hankkeiden suunnitelmien pitää olla valmiita. Vanhanen suosisi elvytyskeinoista investointihankkeita, joissa lähimmän vuoden sisällä työt voidaan aloittaa.

Julkisuudessa on ollut viime aikoina esillä paljon erilaisia ehdotuksia elvytyskeinoiksi. Vanhanen sanoo, että esimerkiksi suuret ratahankkeet pitää perustella muilla asioilla kuin elvytystarpeella.

– Riski on tässä on se, että jokainen tietää että tämän elvytyskierroksen jälkeen valtio tulee elämään pitkän aikaa rahapussin suu tiukasti kiinni ja nyt hyvin monet tahot ajavat itselleen mieluisia hankkeita elvytyksen varjolla läpi, vaikka ne toteutuisivat tosiasiassa vasta vuosien päästä. Tämä koskee myös, sanon sen suoraan, näitä suuria ratahankkeita. Niitä varmaankin yhteiskunta tarvitsee muista syistä, mutta niiden tarpeellisuus pitää ratkaista muiden kriteerien perusteella, sanoo Vanhanen MTV Uutisextrassa.

Vanhasen mukaan elvytystoimista on tärkeä sopia kansainvälisesti, jotta myös tilaajat maailmalla ovat liikkeellä samaan aikaan. Hänen mukaansa elvytystoimilla on oltava jokin päämäärä. Kymmenen vuotta sitten yksi päätavoite oli energiaturvallisuuden lisääminen.

Laajakaistaa, maalämpöä ja homekoulujen korjaamista

Vanhanen sanoo, että finanssikriisin yhteydessä tehokkaimmista elvytyskeinoista oli kymmenen prosentin remonttiavustus taloyhtiöille. Suunnitelmia oli valmiina paljon ja tuki käynnisti noin viiden miljardin euron remontit. Hän sanoo, että ei välttämättä suosittele samaa nyt, mutta kuvailee rakennusalaa tärkeäksi elvytyksessä.

Vanhanen katsoo, että nyt elvytyksellä pitäisi esimerkiksi parantaa etätyömahdollisuuksia ja torjua ilmastonmuutosta energiaratkaisuilla.

Hän sanoo, että hyviä keinoja olisivat esimerkiksi laajakaistayhteyksien parantaminen ja tuki öljylämmitteisten omakotitalojen siirtymiselle ympäristöystävällisempiin lämmitystapoihin.

– (Suomessa on) 200 000 öljylämmitteistä omakotitaloa, jotka ovat usein iäkkäiden ihmisten omistamia. Sinne pitäisi panna sellainen tuki, että maalämmön tai jonkun muu energiavaihtoehdon jälkeen se kuukausikustannus ihmisille olisi halvempi kuin nykyään öljy, sanoo Vanhanen.

Myös homekoulujen korjaaminen voisi olla hyvää elvytystä. Veronkevennyksissä on Vanhasen mukaan se vaara, että niiden perumiseen ei riitä myöhemmin poliittista kanttia.

Hallitus neuvottelee elvytyspaketista kesäkuun taitteessa. Vanhasen mielestä talouden sopeutustoimista on ryhdyttävä keskustelemaan jo kesällä.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) vieraana MTV:n Uutisextrassa MTV-palvelussa ja MTV3-kanavalla tänään lauantaina kello 19.10.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja