Puhemies Vanhanen MTV:lle: Valmiuslain käyttöönottoon vaadittava enemmistö nousemassa – "Kaksi kolmasosaa voisi olla sopiva taso"

10:19
MTV:n Uutisextran vieraana eduskunnan puhemies Matti Vanhanen. Katso videolta koko haastattelu!

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) arvioi MTV:n Uutisextrassa, että valmiuslain käyttöönottoon vaadittavaa eduskunnan enemmistöä nostetaan koronakriisin jälkeen. Perustuslakivaliokunta on kehottanut hallitusta selvittämään asiaa.

Nykyisin valmiuslain käyttöönottoon vaaditaan vain yksinkertainen enemmistö, eli Suomessa tyypillinen enemmistöhallitus voisi äänestää itselleen laajat valtuudet koko opposition vastustuksesta huolimatta vaikka vain yhden kansanedustajan enemmistöllä. Vanhanen sanoo MTV:n Uutisextrassa, että kahden kolmasosan enemmistö voisi olla sopiva kynnys.

– Katsoen kuinka suuret valtaoikeudet se antaa hallitukselle niin arvelen, että se päätöksentekokynnys tulee nousemaan ehkä kahteen kolmasosaan, se saattaisi olla sopiva taso. Tämä kriisi on osoittanut, että kriisin hetkellä sekä hallitus että oppositio ymmärtävät tilanteen vakavuuden ja uskon, että kun tilanne on vakava, niin riittävä enemmistö nopeasti löytyy, sanoo Vanhanen MTV Uutisille.

Ei kirjoitettu pandemioiden varalta

Nykyinen valmiuslaki tehtiin Vanhasen toisen hallituksen aikana runsaat kymmenen vuotta sitten. Vanhanen katsoo, että laki on osoittautunut toimivaksi. Esimerkiksi korkeasta koronakuolleisuudesta kärsivässä Ruotsissa hallituksella ei ollut valmiina käytössään samoja valtuuksia.

– Tavoitteena oli se, että poliittisella vallalla pitää olla mahdollisuus nopeaan reagointiin, jos sellainen tilanne tulee. Se on osoittautunut toimivaksi, jopa se, että ennen eduskunnan hyväksymistä poikkeusolojen toteamisen kautta hallituksella on mahdollisuus noin viikoksi antaa omalla päätöksellään määräyksiä. Mutta valmiuslakia ei kirjoitettu pandemioiden varalta ja perusteluihin pitää kokemukset tästä pandemiasta lisätä, sanoo Vanhanen MTV:n Uutisextrassa.

Valmiuslaki oli tarkoitus uudistaa tällä vaalikaudella ilman koronakriisiäkin. Muutosten voimaantuloon kestää kuitenkin vuosia, sillä niitä ei aiota säätää kiireellisinä vaan kahden eri eduskunnan on hyväksyttävä muutokset.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) MTV:n Uutisextrassa katsottavissa MTV-palvelussa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja