Puhemies Maolla voisi olla pari sanaa sanottavanaan: Kiinan valtion oma autotehdas ryhtyi miljardiluokan yhteistyöhön amerikkalaisten kanssa

Supersähköauto yllätysvierailulla Suomessa 0:21
Kiinalaisen NextEV:n hypersähköauto NIO EP9 teki joulukuussa 2018 yllätysvierailun Suomeen.

Entinen Kiinan kansantasavallan presidentti Mao Zedong ei välttämättä katsoisi hyvällä, jos tietäisi, mitä valtio-omisteinen ja kommunistisen puolueen symbolinakin pidetty autovalmistaja puuhaa tätä nykyä.

Kiinan ensimmäinen, vuonna 1953 Neuvostoliiton tuella perustettu autotehdas FAW on valtion omistama yhtiö. Se on muun muassa Hongqi-merkkisten ajoneuvojen takana. Hongqi tarkoittaa suomennettuna punalippua.

Hongqin edustusmallit ovat olleet tuttu näky maailman väkirikkaimman maan johtajien virka-autoina. Niistä on jopa muodostunut omanlaisensa symboli vallan kahvassa roikkuvalle kommunistiselle puolueelle.

Tulossa täyssähköinen urheiluauto

Koska kiinalaiset autovalmistajat ovat jo pitkään yrittäneet murtautua Pohjois-Amerikan-markkinoille – vaikkakin toistaiseksi vaatimattomalla menestyksellä – ei yhteistyö amerikkalaisten kanssa ole itsessään mitenkään ennenkuulumatonta.

Hongqi on hiljattain lyönyt hynttyyt yhteen yhdysvaltalaisen Silk EV -startupin kanssa. Yhteistyön tavoitteena on luoda sähköinen urheiluauto, jossa yhdistyy kiinalainen teknologia ja yhdysvaltalainen tietotaito. Silk EV kertoo, että sen palkkalistoilla on maailmanluokan insinöörejä sekä muotoilijoita.

Autoa tullaan valmistamaan FAW:n kotikaupungissa Changchunissa. Silk EV:llä on toimintaa Kiinan lisäksi myös New Yorkissa ja Italian Modenassa.

Tähän asti suurelle yleisölle tuntemattomana pysynyt Silk EV on satsaamassa projektiin 1,4 miljardia dollaria.

Lähteet: Reuters, Silk EV

Lue myös:

    Uusimmat