Puhemies Anu Vehviläinen MTV Uutisille: Eduskunnassa aiotaan selvittää kansanedustajien kokemaa uhkailua

6:18
Eduskunnassa aiotaan selvittää kansanedustajien kokemaa uhkailua – puhemies Vehviläinen: "Jokainen tapaus on vakava"

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen pitää viime aikaisia tietoja kansanedustajiin kohdistuneista uhkailuista erittäin vakavina.

MTV Uutisten viime viikolla tehty kysely osoitti, että yli kolmannes vastanneista kansanedustajasta on joutunut tällä vaalikaudelle uhkailun kohteeksi. 

– Itse pohdiskelen, että olisiko syytä tarkemmin selvittää tätä. Minusta tämä on vakava viesti, toteaa puhemies Anu Vehviläinen MTV Uutisten haastattelussa. 

Myös entiseen pääministeriin Juha Sipilään kohdistunut hyökkäys eduskunnan ulkopuolella pistää miettimään. 

– Väkivalta kaikkia kansalaisia kohtaan on tuomittavaa mutta jos on kysymys kansanedustajista, niin se ei ole pelkästään henkilöä kohtaan hyökkäys vaan se hyökkäys myös kansanvaltaa ja demokratiaa kohtaan. 

Puhemies pelkää, että tällaiset tapaukset voivat myös vaikuttaa ihmisten haluun lähteä mukaan politiikkaan. 

2:10

Kansanedustajilla suurempi vastuu puheistaan kuin muilla 

Vehviläisen mukaan raaistunut kieli sosiaalisessa mediassa, mutta myös eduskuntakeskustelussa voi yllyttää ihmisiä uhkamaan muita. 

Puhemies voi keskeyttää kansanedustajan puheenvuoron tai antaa varoituksen asiattomasta puheesta eduskunnassa. Mutta sosiaalisessa mediassa jokainen kansanedustaja vastaa itse omista sanoistaan.  

– Eduskunnassa käytettävä kieli on keskeinen, koska niin moni seuraa sitä. Eläkeläiset, koululaisryhmät ja niin päin pois. Perustuslaki velvoittaa suuressa salissa meitä käyttäytymän hyvin ja loukkaamatta toisiamme. Meidän kuuluu käyttäytyä vakaasti ja arvokkaasti ja sitä edustajan pitää noudattaa.

Perustuslakivaliokunnan erityisasemasta käydään keskustelua

Puhemies aikoo keskustella perustuslakivaliokunnan erityisroolista kaikkien eduskuntaryhmien ja valiokuntien puheenjohtajien kanssa heti helmikuun ensimmäisenä perjantaina. 

Vehviläisen mukaan perustuslakivaliokunnan jäsenillä meni politiikka ja juridiikka hieman sekaisin ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuukysymyksen käsittelyssä.   

– Perustuslakivaliokunnalla on valtavan suuri vastuu ja työmäärä. Tämä liittyy siihen, että valtavan suuri osa hallituksen esityksistä menee perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi perustuslaki näkökulmasta. Sen työkuvaa ei myöskään tässä talossa tunneta riittävällä tavalla. 

Kansanedustajien asemaa ei pitäisi käsitellä eduskunnan suuressa salissa

Vehviläinen on toiminut eduskunnan puhemiehenä viime kesäkuusta alkaen. Sillä aikaa eduskunta on jo kaksi kertaa ottanut kantaa kansanedustajan tai ministerin asemaan.

Haaviston ministerivastuukysymys käsiteltiin joulukuussa ja viime kesäkuussa eduskunta äänesti kansanedustaja Juha Mäenpään syytesuojan poistamisesta.

Puhemiehen mielestä olisi hyvä keskustella siitä pitäisikö perustuslakia muuttaa niin, että eduskunta ei käsittele näitä asioita suuressa salissa.

– Salissa saattaa mennä politiikka ja juridiikka sekaisin. Yksi vaihtoehto voisi olla perustuslakivaliokunnasta asia menisi suoraan valtakunnanoikeuteen, jos on asia niin pitkälle menevä, puhemies pohtii.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja