Puheenjohtajaehdokkaat haluavat tehdä muutakin kuin johtaa hallituksen kokousta – "En muista milloin Olympiakomitea olisi noussut barrikadille"

Suomen olympiakomitean puheenjohtajakisasta putosi yksi ehdokas muutama tunti ennen puheenjohtajakandidaattien yhteistä mediatilaisuutta keskiviikkona.

Energiayhtiö St1:n omistaja Mika Anttonen ehti olla mukana vain muutaman päivän, ennen kuin ilmoitti vetäytyvänsä kisasta, joka hänen mukaansa oli muuttunut likaiseksi.

Jäljellä olevat neljä ehdokasta, Jan Vapaavuori, Ilkka Kanerva, Sari Multala ja Susanna Rahkamo, pahoittelivat Urheilumuseossa pidetyssä tilaisuudessa Anttosen vetäytymistä.

– Ei ole aavistustakaan siitä, mihin hän viittaa, Vapaavuori kommentoi Anttosen puheita likaisesta pelistä.

Jäljelle jääneistä neljästä ehdokkaasta kolme on kokoomuspoliitikkoja. Vielä tätäkin suurempi yhtenäisyys ehdokkaiden kesken vallitsi siitä, että Olympiakomitean marraskuussa valittavan uuden puheenjohtajan pitää olla arvojohtaja.

– Mahdollisuuksiinsa nähden Olympiakomitea on jäänyt profiililtaan pieneksi ja identiteetiltään kapeaksi. Uskon, että Olympiakomitea voisi ottaa isomman roolin. Puheenjohtajan tärkein tehtävä on toimia sporttiyhteisön ylimpänä viestinviejänä, Vapaavuori sanoi rintataskussaan vuoden 1952 Helsingin olympialaisista peräisin oleva liina, jonka viisi rengasta oli taiteltu näkyviin.

– Tuntuu, että Ylen urheiluruutu käy eniten urheilun eettistä keskustelua tässä maassa, Vapaavuori sivalsi.

"Ei voi sanoa, että ei tämä kuulu mulle"

Urheilijat ovat viime aikoina erityisesti Yhdysvalloissa ottaneet entistä kuuluvammin osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun. Kaikuja tästä kuului myös Ilkka Kanervan puheenvuorosta, jossa hän valitteli Olympiakomitean tähänastista näkymättömyyttä.

– Onko Olympiakomitealla kunnianhimoa olla yhteiskunnallinen arvojohtaja? Se on korvaamattoman keskeistä. Minun täytyy sanoa, että en muista milloin Olympiakomitea olisi noussut barrikadille merkittävän yhteiskunnalisen ilmiön puolesta – ja minä muistan aika paljon. On ison johtajuuden roolin muuttamisen aika myös Olympiakomiteassa, jos se haluaa olla arvojohtaja, Kanerva sanoi.

Uusi puheenjohtaja valitaan 21. marraskuuta Olympiakomitean syyskokouksessa. Väistyvä puheenjohtaja Timo Ritakallio on ollut julkisuudessa näkymätön, ja joistakin puheenvuoroista saattoi aistia teräviä piikkejä häntä kohtaan.

– Puheenjohtajan tehtävä on kirkastaa se, mihin Suomi tarvitsee urheilua. Ei voi sanoa, että ei tämä kuulu mulle, minä johdan vain hallituksen kokouksia, Kanerva heitti.

Kanerva otti myös etäisyyttä Ritakallion ja Suomen urheiluliiton puheenjohtajan Sami Itanin kriittisiin arvioihin valtion peliyhtiön Veikkauksen roolista urheilun rahoittajana.  

– Kumman valitset – että tulot ovat lakisääteisesti turvatut vai että valtion budjetin kautta tulee rahoitus, jossa tappelet joka helkkarin menoerän kanssa. Jokainen edunsaaja valitsee ensimmäisen vaihtoehdon, Kanerva sanoi. Hän ehdotti myös lasten urheilun verovapautta tai verovähennysoikeutta.

Sari Multala muistutti tähän, että pelkkä valtion liikuntabudjetin tuijottaminen on liian kapea näkökulma urheilun rahoitukseen.

Lue myös:

    Uusimmat