Mainos

Vihreiden Niinistö: Suomi jarruttaa poikkeuksellisen paljon kaupungistumista

Suomi jarruttaa kaupungistumista länsimaaksi poikkeuksellisen paljon, arvioi vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

Jarruttaminen näkyy hänen mukaansa kaupungeissa asumisen korkeana hintana, minkä takia tiettyihin avoimiin työpaikkoihin ei kaupungeissa löydy tekijöitä. Vihreiden mielestä asumisen hinnan on oltava kohtuullista kaikkialla Suomessa.  

– Jos asumisen hinta on Helsingissä näin korkea, se kertoo ihmisten halusta asua kaupungissa. Se on ihan markkinatalouden perusteita, viimeisiin vaaleihinsa puheenjohtajana valmistautuva Niinistö sanoo STT:n haastattelussa.  

Niinistö näkee silti maaseudullakin olevan mahdollisuutensa. Niitä on matkailupalveluiden, luomun ja muun eettisen ruoan sekä uusiutuvan energian tuottajana.  

– Kaupunkia ja maaseutua ei saa asettaa vastakkain. Jos ihmisiä asettelee toisiaan vastaan, luo näköalattoman tunnelman. Tulevaisuuteen panostavien kaupunkien kysyntä luo menestystä myös Suomen maaseudulle, Niinistö sanoo. 

Helsinki Tukholman tielle

Vihreillä on äskettäisen kyselyn perusteella mahdollisuus nousta ensimmäistä kertaa Helsingin suurimmaksi puolueeksi ohi kokoomuksen. Niinistö pitää Helsingin herruutta kuntavaalien yhtenä keskeisimmistä kysymyksistä.  

– Se on meidän konkreettisin tavoite, siinä mitataan vaalien onnistumista, Niinistö sanoo.

Puolueen suunnitelmassa Helsinki seuraa Tukholmaa ja rajoittaa liikenteen saasteita ja melua. Ne korvattaisiin kävelykeskustalla, pyöräilyllä ja paremmalla joukkoliikenteellä. Silloin myös lapsiperheet muuttaisivat kaupungin keskustaan.

Vihreän kaupungin vastavoimaksi Niinistö asemoi toistuvasti juuri kokoomuksen eikä esimerkiksi maaseutua puolustavaa keskustaa.  

– Kokoomus painottaa talouskuria leikaten koulutuksesta ja palveluista. He uskovat myös vanhakantaisen autokaupungin dynamiikkaan.

Kuntavaaleista Niinistön lopputodistus

Helsingin ja muiden suurten kaupunkien merkitys vaaleissa korostuu. Ne näyttävät suuntaa valtakunnanpolitiikalle, kun äänestäjien muuttoliike maalta kaupunkeihin jatkuu. Niinistö myöntää, että kuntavaalit ovat hänen puheenjohtajakautensa lopputodistus. Siitä todistuksesta löytyy numero, joka mittaa vihreiden uskottavuutta nousta jopa pääministeripuolueeksi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.  

Vihreiden tavoitteena on saada vaaleihin ennätysmäärä eli 2500 ehdokasta. Niinistön mukaan siitä on puolet kasassa ja tavoite on aikataulussa, sillä aiemminkin puolue on saanut puolet ehdokkaistaan vaaleja edeltäneiden kolmen kuukauden aikana.  

– Vaalitulos voi olla mitä tahansa 10–15 prosentin välillä. Olemme selkeä uudistusvaihtoehto tälle hallitukselle, Niinistö kehuu.  

Vihreät lupaa vastustaa hallituksen koulutusleikkauksia kunnissa. Puolue vastustaa varhaiskasvatuksen ja peruskoulun ryhmäkokojen kasvattamista, haluaa alentaa päivähoidon maksuja ja haluaisi käyttää kuntien omia rahoja enemmän ammatilliseen koulutukseen.  

– Silloin toisen asteen koulutus ei karkaisi Itä- ja Pohjois-Suomessa liian kauas, varsinkaan syrjäytymisvaarassa olevilta pojilta. Myös lähiönuorten koulutuslupauksesta on pidettävä kiinni, Niinistö sanoo.  

Nämä investoinnit kunnan ydintoimintoihin pitäisi Niinistön mukaan tehdä vaikka velkarahalla, jonka tuotto näkyisi hyvinvoinnissa myöhemmin. Jos jostain voisi leikata, niin Niinistön mukaan suorista yritystuista.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja