Puhdistus WSOY:ssä, Journalistiliitto: "Farssi"

Suomen Journalistiliiton mukaan WSOY:n yt-neuvottelut olivat farssi. Liiton mukaan mitään muuta vaihtoehtoa kuin irtisanomiset ei neuvotteluissa haluttu tutkia. Kiistaa käytiin jopa siitä, voidaanko työpaikkoja laittaa hakuun kesken yt-neuvottelujen. Kirjailija Sofi Oksanen, jonka kustannussopimus irtisanottiin viime viikolla, kannattaa Journalistiliiton lausumaa. Oksasen mukaan juuri näin WSOY:ssä on koko ajan toimittu ja tilanne on kirjailijoden kannalta ollut sietämätön.

Journalistiliiton mukaan vaikuttaa siltä, että kustannusyhtiön organisaatio oli lyöty lukkoon jo ennen neuvottelujen päättymistä ja että myös irtisanomisista oli päätetty etukäteen.

Irtisanomisten ja eläkeratkaisujen jälkeen Sanoma-konserniin kuuluvasta WSOY:stä poistuu noin 30 työntekijää, joista noin puolet on Journalistiliiton jäseniä.

-WSOY näyttää olevan pahan kerran sekaisin. Uusi organisaatio tulee käyttöön potkimalla kovan luokan ammattilaisia ulos talosta, sen jälkeen kun täysin poikkeavalla menettelyllä potkitaan yksi kustantamon tärkeimmistä kirjailijoista ulos, sanoo Journalistiliiton puheenjohtaja Arto Nieminen.

Talous ei syynä potkuihin

-Sehän oli odotettavaa, että iso lauma lähtee ihmisiä. Sen sijaan outo oli WSOY:n ykköspomon, hollantilaisen Jacques Eijkensin, kommentti tänään Helsingin Sanomissa siitä, että potkuja annetaan ihmisille, ei suinkaan taloudellisista syistä. Eikä suinkaan siksi, että kustannusala on taloudellisesti ikävässä tilanteessa, vaan siksi että huvittaa, Saarenmaalta tavoitettu Sofi Oksanen lataa.

-Muutosvastarinnaksihan Jacques Eijkens tätä kutsui. Aika outoa siinä mielessä, että esimerkiksi me kirjailijat, jotka allekirjoitimme viime syksyn kirjailijakirjeen, niin me nimenomaan olimme etsimässä muutosta muun muassa markkinointilinjaan. Halusimme juuri profiloitua markkinointia kaikille kirjailijoille, myös niille vähälevikkisille. Peräsimme ylipäänsä tällaista selkeästi mietittyä ja ajateltua markkinointia. Siinä mielessä Jacques Eijkensin kommentit olivat vähän outoja, koska me nimenomaan olimme etsimässä uutta linjaa, Oksanen ihmettelee.

Miten käy WSOY:n imagon?

Oksasen mukaan WSOY ei ole enää selkeästi kirjallinen tai kirjallisuuden talo, vaan eräänlainen kustannuskonsepti. -Jacques Eijkensin Helsingin Sanomissa tänään linjaaman strategian mukaan esimerkiksi Ilkka Remeskään ei sovi uuteen pirtaan, koska Eijkens vaatii kirjailijoilta jatkuvaa esiintymistä mediassa. Minä en tiedä, kuka siihen oikeasti sopii. Minä olisin ilmeisesti sopinut, mutta se ongelma oli vaan se, että minulla oli oma tahto, Oksanen sanoo.

Oksasen mukaan hänen ongelmansa WSOY:n johdon silmissä oli myös inhimillisiin arvoihin ja eettisyyteen perustuva arvomaailma.

-Kyseessä on paitsi WSOY:n myöskin kirjallisuuden puhdistus. Eihän taidetta, kirjallisuutta, suomalaista kulttuurihistoriaa voida tehdä tuollaisessa tilanteessa ja tuollaisessa talossa, jonka strategia ei suinkaan ole kirjallinen strategia, eikä millään tavalla kunnioita myöskään sitä kulttuuriperintöä, jota WSOY on ollut tekemässä, arvioi Oksanen.

-Veikkaisin, että uusia kirjailijoita on aika hankala löytää WSOY:hyn, ellei heillä sitten ole sellaista starategiaa siellä jossain laatikossa, että otetaan esimerkiksi näyttelijöitä esittämään kirjailijoita ja sitten joku toinen henkilö kirjoittaa kirjat. Silloinhan saataisiin tällainen kombinaatio, että voitaisiin saada tällainen mielenkiintoinen esiintyvä kirjailija ja sitten vielä jotain paperille, Oksanen hymähtää.

Sofi Oksanen kiistää huhun, jonka mukaan hänen ruotsalainen agenttinsa olisi huutokauppaamassa Oksasen tulevien kirjojen kustannussopimuksia. -Tulevien kirjojen oikeuksia ei huutokaupata. Minun tuleva kustannusvalintani ei tule olemaan kiinni siitä, kuka tarjoaa eniten rahaa, vaan kyse on muista arvoista.

WSOY on luvannut tiedottaa yt-neuvottelujen lopputuloksesta myöhemmin tänään.

Katso Terhi Hyvärisen juttu

Lue myös:

    Uusimmat