Puhdistavatko luontaisrohdot tai erikoisdieetit maksaa? Tässä totuus

5:39

Voiko maksaa puhdistaa luontaistuotteiden ihmerohdoilla, vitamiineilla tai erikoisdieeteillä? Miten kahvi tai lääkkeet vaikuttavat maksaan? Munuais- ja maksaliitto perkaa uskomukset ja faktat.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, miksi vaihdevuodet ovat vaaran paikka naisen maksalle.

Maksa hajottaa alkoholia, lääkkeitä, kemiallisia aineita sekä elimistön itsensä tuottamia myrkkyjä. Alkoholi ja ylipaino ovat sille pahasta, ja tupakoinninkin on todistettu lisäävän maksakirroosin riskiä.

Oikotietä onneen ei maksan kohdalla ole. Kuukauden repsahdusta ei voi kuitata päivän puhdistuskuurilla, eikä maksaa voi puhdistaa luontaistuotteiden ihmerohdoilla. B-vitamiinin suotuisasta vaikutuksesta maksalle ei myöskään ole näyttöjä.

Terveellisellä ruokavaliolla maksasta sen sijaan kyllä voi pitää huolta. Kannattaa suosia pehmeitä eli tyydyttämättömiä rasvoja. Tämä onnistuu valitsemalla ruoanlaittoon kasvirasvoja eli öljyä, leivälle margariinia, välipaloiksi pähkinöitä ja siemeniä ja lautaselle kalaa useamman kerran viikossa.

Vihreillä kasviksilla maksaa ei tutkimusnäytön perusteella voi puhdistaa. Kasvikset ja hedelmät ovat toki muutoin terveellisiä, joten niitä kannattaa aina lisätä ruokavalioon.

Näin pidät huolta maksasta

  • Vältä ylipainoa ja liiku säännöllisesti.
  • Unohda maksan puhdistus ihmedieeteillä ja ruokavalioilla.
  • Vähennä tai lopeta alkoholinkäyttö.
  • Noudata lääkkeiden annosteluohjeita.
  • Kerro aina lääkärille kaikista käyttämistäsi lääkkeistä ja luontaistuotteista.
  • Vältä varsinkin ulkomailta tuotuja luontaistuotteita ilman tuoteselostetta.

Gluteeniton ruokavalio on hoitona silloin, kun sairastaa keliakiaa, mutta sen ei ole todettu hoitavan muita sairauksia. 

Entä kahvi ja tumma suklaa?

Maksaa suojatessaankaan ei tarvitse unohtaa kaikkia nautintoja. Kahvin on esimerkiksi todettu vähentävän maksasyövän ja rasvamaksan riskiä. Teellä ei ole todettu samanlaisia vaikutuksia.

Tumman suklaan on todettu vähentävän rasvamaksaan liittyvää tulehdusta. Toki kannattaa muistaa, että se sisältää sokeria.

Jos maksa on jo rasvoittunut ylipainon johdosta, paras tapa hoitaa sitä on liikunta. Liikunta vaikuttaa yksinäänkin, samoin maltillinen painonpudotus.

Lääkkeiden kanssa tulee olla varovainen. Esimerkiksi kipu- ja kuumelääke parasetamoli voi liian suurina annoksina vaurioittaa maksaa. On tärkeää noudattaa sekä itsehoito- että reseptilääkkeiden annosteluohjeita ja muistaa, että lääkkeillä voi olla haitallisia yhteisvaikutuksia luontaistuotteiden kanssa ja että luontaistuote voi heikentää lääkkeen tehoa.

Lähde: Munuais- ja maksaliitto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja