Puhdasta pyykkiä jokaisella pesulla – ethän täytä konetta väärin?

Pyykinpesu on arkinen askare, jonka suurin osa ihmisistä suorittaa vakiintuneella rutiinilla. Oletko siis koskaan pysähtynyt miettimään, voisiko pyykinpesutavoissasi olla jotain korjattavaa?

Noudata näitä ohjeita ja pyykinpesukone sekä vaatteesi kiittävät!

Täytä kone oikein

Pidä huoli, että lastaat koneesi oikein. Liian tiukasti sullottu vaatemytty ei pääse liikkumaan vapaasti, joten vaatteista tulee ryttyisiä ja vain osittain puhdistuneita. Älä siis lataa konetta koskaan liian täyteen, ja muista erotella vaatteet toisistaan ilmavasti koneeseen.

Älä liioittele pesuaineen kanssa

Ylimääräisen pesuaineen käyttö ei tee vaatteista yhtään sen puhtaampia. Päinvastoin, pesuaine saattaa kerääntyä vaatteisiin ja tehdä niistä suttuisen näköisiä. Pidä siis huoli siitä, että annostelet pesuaineen aina paketin määräämien ohjeiden mukaan.

Pese välillä kuumalla

Pesetkö pyykkisi usein kylmällä vedellä säästääksesi luontoa? Koska kylmä vesi ei puhdista kangasta liasta, hajuista ja pesuaineesta yhtä tehokkaasti kuin lämmin tai kuuma vesi, kannattaa vaatteet pestä ainakin joka kolmas tai neljäs pesukerta hieman korkeammassa lämpotilassa. Esimerkiksi likainen puuvilla ei puhdistu alle 60 asteessa. Muista kuitenkin aina tarkistaa vaatteiden pesuohjeet oikean pesulämpötilan selvittämiseksi ja vaatteiden suojelemiseksi.

Poista hajut etikalla

Jos vaatteisiin on jäänyt edellisissä pesuissa tunkkaista hajua, siitä pääsee eroon etikan avulla. Lorauta täyteen koneelliseen puolisen desiä väkiviinaetikkaa huuhteluaineen sijaan. Etikka poistaa hajut, mutta ei jätä ominaishajuaan jälkeen, ellet käytä sitä liikaa.

Jätä pesukoneen ovi auki pesujen välillä

Jätä pesukoneen ovi auki pesujen välillä. Näin koneen sisällä oleva kosteus pääsee haihtumaan pois, jolloin koneeseen ei kerry hometta ja bakteereita.

Pidä pesukone siistinä

Muista siivota säännöllisesti pesukoneen rummusta sinne kerääntynyt nukka, langanpätkät ja hiukset, jotteivat ne pääse tarttumaan seuraavaan koneelliseen puhtaita pyykkejä. Muista myös aina tyhjentää vaatteiden taskut ennen niiden lastaamista pesukoneeseen. Farkkujen taskuun jäänyt nenäliina nimittäin saa pesukoneessa hajotessaan aikaan todellisen sotkun!

Lue myös:

    Uusimmat