Psykologi tyrmää yleisen myytin: Tällainen elämänmuutos ei onnistu

Elämä uusiksi 21 päivässä? Erikoispsykologi tyrmää elämäntapaoppaiden viljelemän myytin tapojen muuttamisesta.

Tupakoinnin lopetus, kahvinjuonnin vähentäminen, painon pudotus, liikuntaharrastukset… Alkuvuodesta moni suunnittelee innoissaan elämänmuutosta. Erilaisten elämäntaito-oppaiden mukaan muutos odottaa oven takana, mutta miksi suunnitelmien toteutuminen on niin vaikeaa?

Erikoispsykologi Teemu Ollikainen on tutustunut siihen, miten tavat syntyvät ja miten tottumuksistaan pääsee eroon. Jo 1970-luvulta lähtien erilaiset itseapuoppaat ovat vakuuttaneet, että elämäntapamuutos on mahdollinen 21 päivässä. Yhdysvaltalaisen psykologi Maxwell Maltzin klassisista itseapukirjoista alkunsa saanut uskomus on Ollikaisen mukaan myytti.

– Tämä arvio on pahasti alakanttiin. Tutkimusten mukaan kestää neljä, viisi kuukautta, ennen kuin uusi tapa muuttuu tottumukseksi. Tottumus on syntynyt vasta silloin, kun tuntuisi hassummalta esimerkiksi ottaa jälkiruokaa kuin jättää ottamatta, Ollikainen opastaa.

– Moni ei hahmota tätä, vaan yliarvioi motivaationsa ja aliarvioi muutoksen vaatiman ajan.

Ollikaisen mukaan mielikuvat nopeasta muutoksesta ja muut vaikkapa painonpudotukseen ladatut odotukset edesauttavat elämäntapamuutoksen epäonnistumista.

– Suhtaudu muutokseen rauhallisesti, äläkä odotakaan saavasi tuloksia parissa viikossa.

Lue myös:

    Uusimmat