Psykologi somessa riehuvasta kiusaamisesta: "Pelottava ilmiö – ihmiset ajattelevat tekevänsä hyvää, tuottaa osalle mielihyvää"

"Risumies"-videon tuoma julkisuus vei isosetäni hengen 8:07

Kiusaaminen sosiaalisessa mediassa ja netissä nousi keskusteluun sen jälkeen, kun "risumieskohun" keskelle joutuneen edesmenneen Jorma Hirvosen sukulainen Eetu Pesu astui julkisuuteen.

Psykologi Vesa Nevalainen oli keskustelemassa eilen MTV:n Huomenta Suomessa some-kiusaamisesta.

– Yksi ajattelematon lause tai pieni pätkä saa (aikaan) kymmeniä tuhansia vihaviestejä, se on aika pelottavaa ilmiönä, Nevalainen sanoo.

Ihmiset ajattelevat tekevänsä hyvää

Nevalainen kertoo, että ihmiset saattavat ajatella tekevänsä jotain hyvää kommentoidessaan tai lähettäessään viestejä sosiaalisessa mediassa liittyen "risumieskohun" kaltaiseen videoon.

– Ihmiset ajattelevat, että he tekevät hyvää, kun tuolla on ollut joku paha setä, joka on puhunut asiatonta. Luulen, että suurin osa ajattelee olevansa hyvällä asialla, että tämä (esimerkiksi video) ei ole hyvä asia ja tämä pitää pysäyttää, Nevalainen kuvailee ihmisten toimintaa.

– Kun tulee useita tukijoita, entistä useampi liittyy mukaan. Sitten se on tällainen ilmiö, josta puhutaan joka paikassa, että pakko se (video) on katsoa, kun kaikki muutkin ovat sen katsoneet.

"Se tuottaa jonkinmoista mielihyvää"

Nevalaisen mukaan somessa rehvastelu saattaa liittyä jopa mielihyvän tavoitteluun. Somessa esiinnytään hänen mukaansa harvemmin omalla nimellä, joten oman egon tavoittelu tulee harvoin kysymykseen.

– Ei voi ajatella, että olipa se kova tyyppi, kun uskaltaa tuollaista sanoa, mutta se tuottaa itselle jonkinmoista mielihyvää, hän toteaa.

"En usko, että hyvä itsetunto ajaa tällaiseen"

Psykologi uskoo, että ihmisen huonolla itsetunnolla on myös osansa toisten parjaamiseen somessa.

– En usko, että ihminen jolla on hyvä itsetunto, innostuu kauheasti kommentoimaan tai jaksaa katsoa loppuun, Nevalainen päättää.

Lue myös:

    Uusimmat