Lasten suosimassa Tiktokissa kiusataan paljon, julmimmissa viesteissä toivotaan toisen kuolemaa – suosittu tiktokkaaja harmissaan: "Ei siellä kiusaamiselta säästy"

4:45
Katso ylhäällä olevalta videolta Rouzimaryn haastattelu ja supersuosioon nousseita sketsejä!

Tiktok on kiinalaisomisteinen sovellus, jossa tapahtuu paljon kiusaamista. Pahimmillaan kommenteissa toivotaan toiselle kuolemaa.

Useissa medioissa on lähiaikoina nostettu esille Tiktok-sovelluksessa jylläävä kiusaaminen ja vihapuhe.

Lapualainen 26-vuotias Roosa-Maria Laine päätti tämän vuoden helmikuussa alkaa tehdä videoita nuorison suosimaan Tiktok-sovellukseen. Laine loi sovellukseen käyttäjätunnuksen Rouzimary-nimellä.

Hänen videonsa ovat humoristisia sketsejä, joista moneen hän on saanut idean työpaikaltaan. Laine työskentelee grillikioskilla asiakaspalvelutehtävissä.

– Innostuin Tiktokista täysin. Oli kiva löytää sovellus, jossa on helppo tehdä tällaisia videoita, kertoo Laine.

Laineen videot valloittivat käyttäjien sydämet. Suuri suosio yllätti hänet.

– Juuri meni 100 000 seuraajan määrä rikki. En todellakaan osannut odottaa saavani tällaista suosiota, hämmästelee Laine.

Vaikea välttyä ilkeyksiltä

Laine huomasi heti alusta lähtien Tiktokissa olevan poikkeuksellisen paljon kiusaamista ja henkilökohtaisuuksiin menemistä.

– Siellä on niin helppo kirjoitella anonyymisti ilkeitä juttuja. Ei siellä kiusaamiselta varmaan kukaan säästy. Aina on niitä, jotka käyvät muiden videoissa heittämässä jotain negatiivista.

Syytä suurelle määrälle kiusaamista Tiktokissa on vaikea ymmärtää. Laine epäilee yhdeksi syyksi ilkeiden kommenttien saavuttamaa suosiota.

– Kiusaajien kommentit saavat paljon tykkäyksiä. Yleensä kommenttikenttään tulee ihmisiä puolustamaan kiusattua, mutta heidän kommenttinsa eivät saa samanlaista suosiota, toteaa Laine.

Jättää kielteiset viestit omaan arvoonsa

Laine on hämmästynyt siitä, kuinka paljon ilkeät kommentit saavat suosiota. Myös hän on saanut osansa Tiktokissa tapahtuvasta kiusaamisesta.

– Yleensä ne ovat jotain, että nainen ei voi olla hauska, kertoo Laine.

Laine ei ole enää alun jälkeen huomioinut negatiivisia kommentteja, vaan jättää ne omaan arvoonsa. Omasta tilanteestaan hän ei ole huolissaan, mutta nuorempien ja lapsien tilanteesta hän on, sillä näiden keskuudessa kommentointi voi yltyä välillä todella rajuksi.

– "Tapa ittes" tai vaikka "hyppää kaivoon". Siellä tulee välillä ihan sairaita kommentteja vastaan.

Teki kiusaamista käsittelevän videon

Laine on puhunut lähiaikoina eri medioissa Tiktokissa tapahtuvasta kiusaamisesta. Omien sanojensa mukaan hän ei oikein tiedä, miten ajautui olemaan se henkilö, joka puhuu tästä asiasta. Hän pitää asiaa kuitenkin tärkeänä ja on iloinen saavansa puhua kiusaamista vastaan.

– Tästä puhuminen on minulle tosi tärkeää. Olisi hienoa, jos kaikki voisivat tehdä sisältöä ilman pelkoa kiusatuksi tulemisesta. Kaikkien pitäisi saada ottaa rauhassa ilo irti siellä.

Laine oli miettinyt pidemmän aikaa tekevänsä videon, jossa hän ottaa kantaa kiusaamiseen. Hän teki videon, jossa hän esitti kiusattua ja kiusaajaa. Videon julkaiseminen jännitti erityisen paljon.

– Pelkäsin sen saavan pilkkauskommentteja. Yllätyin täysin saamastani palautteesta, joka oli positiivista. Tuntui tosi hyvältä, kun se oli monelle lohduttava ja siitä taisi olla apua, iloitsee Laine.

Paljon paineita somesta

Sosiaalinen media voi tuoda lapsille paljon paineita, sillä kiusaamista tapahtuu nykyään laajasti kaikkialla. Tästä syntyi ajatus kiusaamisen vastaiselle videolle, joka on nähtävissä tämän jutun alussa.

– Lasta voidaan kiusata koulussa, eikä se lopu edes kotona. Siellä kun lapsi menee puhelimelle, sama kiusaajaporukka odottaa sosiaalisessa mediassa, harmittelee Laine.

Laine sai kiusaamisvideon julkaisun jälkeen yksityisviestejä, joissa nuoret avautuivat kokemastaan kiusaamisesta.

– Myös videoon tuli paljon kommentteja, joissa ihmiset kertoivat kiusaamisesta. Kyllä sitä valitettavan paljon tapahtuu, harmittelee Laine.

Kiusaamiseen yritetään puuttua

Laine ei suinkaan ole ainoa, joka on tehnyt Tiktokissa kiusaamisen vastaisia videoita. Moni muukin sisällöntuottaja on tehnyt videoita, joissa otetaan kantaa kiusaamiseen.  Myös Tiktok puuttuu yhteisösääntöjä rikkoviin kommentteihin ja sisältöön.

Sovelluksessa käyttäjät pystyvät ilmiantamaan sääntöjen vastaista sisältöä. Tämän lisäksi Tiktok käyttää teknologiaa ja moderaattoreita, joilla koitetaan poistaa palvelusta asiaton sisältö.

Rouzimary haluaa vielä loppuun kannustaa kaikkia tiktokkaajia, jotka joutuvat kiusaajien uhreiksi.

– Älkää ikinä uskoko mitään, mitä kiusaajat sanovat. Keskittykää vain hyviin kommentteihin, sanoo Laine.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja