Psykologi: Pariterapia voi johtaa eroon

Psykologi Marja Kaikkosen mukaan lukuisia parisuhdeongelmia voidaan työstää terapiassa. Toisinaan terapia on elämää muuttava kokemus.

Psykologi Marja Kaikkonen kannustaa ihmisiä itsetutkiskeluun. Parisuhdeongelmien juuret voivat juontaa jopa monen sukupolven taakse.

Kaikkosen mukaan ihmissuhdeongelmia voidaan käsitellä psykologiassa kiintymyssuhdeteorian kautta. Sen mukaan side huoltajaamme varhaislapsuudessa määrittelee sen, kuinka läheisiä suhteita pystymme luomaan aikuisena.

Jos ihmissuhteet näyttävät menevän kerta toisensa jälkeen huonosti, voi edessä olla peiliin katsomisen paikka. Harva tajuaa parikymppisenä, mistä omat ongelmat johtuvat, mutta itsetutkiskelun kautta kompastuskivien huomaaminen helpottuu yleensä aikuisiässä.

– Usein terapiaan tullaan, kun parisuhteen jälkeen aloitetaan uusi suhde ja tämäkin päättyy nopeasti eroon. Silloin vasta havahdutaan, Kaikkonen sanoo.

Parisuhdeongelmilla historiallinen tausta

Psykologin mukaan salaisuus tasapainoiseen suhteeseen löytyy meistä itsestämme. Monia ongelmia on mahdollista hoitaa terapiassa.

– Olivat asiat kuinka tympeitä ja tylsiä tahansa, asioita voidaan työstää. Niin kauan kuin on luottamusta toiseen, voidaan tehdä mitä vaan, Kaikkonen kannustaa.

Pariterapiaan tulevat yllättyvät usein siitä, että omat ongelmat ovat monen sukupolven summa. Käyttäytymistä voi peilata paitsi lapsuutensa, myös isovanhempiensa elämän kautta.

Terapeutin tehtävä on auttaa ongelmien kanssa painivia näkemään syyt vaikeuksien takana. Diagnoosin sijaan terapeutti antaa pariskunnalle uusia näkökulmia. Uusien oivalluksien kautta ongelmia voidaan ratkoa.

Joskus itsetuntemus lisääntyy pariterapiassa niin paljon, että elämä ottaa aivan uuden suunnan.

– Joskus terapia voi johtaa eroon, jos se ratkaisu tukee ihmisen kasvua ja kehitystä, sanoo Kaikkonen

Lue lisää:

AVA/Maarit Rasi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja