PS:n puheenjohtajakisassa on nyt kursailukierros, arvioi Pöllöraati: "Yrittävät vaikuttaa haluttomilta"

Näistä asioista eduskunnan istuntokausi muistetaan 3:31
Video: Näistä asioista eduskunnan istuntokausi muistetaan.

Pöllöraadissa perattiin tänään laajemmin koko istuntokautta juuri ennen kansanedustajien kesälomaa.

Yksi merkittävä muutos nähtiin kauden loppumetreillä, kun perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ilmoitti luopuvansa puolueen johdosta.

Eroilmoituksen yhteydessä Halla-aho ei paljastanut tarkkaa syytä, miksi hän vetäytyy puolueen johdosta. MTV Uutisten uutispäätoimittajan Ilkka Ahtiaisen mukaan hän ei ollut halukas johtamaan.

– Tämä on jännä juttu. Millainen on puolue, jota kukaan ei halua johtaa? Tämä oli Halla-ahon argumentti vetäytyä, kun ei tykkää hommasta ja sitten kun keskeiset seuraajaehdokkaat vastaavat myös tällä tavalla.

Kulta ry:n pääsihteerillä Rosa Meriläisellä oli suora vastaus Ahtiaisen pohdintaan. Vahvimpana seuraajaehdokkaana on pidetty puolueen nykyistä varapuheenjohtajaa Riikka Purraa.

– Perinteinen puolue. Suomalaiset poliitikot aina kursailevat ja yrittävät vaikuttaa haluttomilta tarttumaan valtaan, vaikka valta on väline, jolla maailmaa muutetaan.

Politiikan toimittaja Jari Korkki löysi tilanteeseen esimerkin historiasta.

– Vuonna 2004, kun Jyrki Kataista valittiin kokoomuksen johtoon, oli tällainen kursailukierros. Siinä vaadittiin muurinsärkijä. Nythän Sakari Puisto Tampereelta on ilmoittautunut jo kilpaan. Siinä mielessä baana on auki ja sinne sopisi muidenkin tulla.

– Toistaiseksi katsoisin Purran kursailua kursailuna. Aika ajaa siihen, että hänen täytyy asettua ehdolle, Korkki arvioi.

Pöllöraati myös muistutti, että puoluekokouksien ennustaminen on haastavaa, kuten vuonna 2017. Silloin Sampo Terhoa pidettiin ennakkosuosikkina, mutta Jussi Halla-aho vei voiton.

– Jokainen jäsenmaksunsa maksanut on äänioikeutettu ja se tekee kisasta arvaamattoman, Ahtiainen totesi.

– Jyväskylässä 2017 nähtiin, että silloinen puoluejohto tuli täysin yllätetyksi siitä, miten hyvin asioita oli valmisteltu salaisissa Facebook-ryhmissä ja muilla keskustelualustoilla. Mistä tiedämme, minkälainen peli siellä on käynnissä, Korkki muistutti.

Katso pääkuvan videolta, mistä muusta istuntokausi muistetaan.

Lue myös:

    Uusimmat