Pöllöraati kävi läpi, mitä Tytti Yli-Viikarin jupakasta jäi käteen – Rosa Meriläinen: "Tämä on hyvä lempeysharjoitus"

Pöllöraati: Tarvitaanko syksyllä enää koronarajoituksia? 3:13
Pöllöraadissa keskusteltiin myös koronasta. Tarvitaanko syksyllä enää rajoituksia?

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtajana toiminut Tytti Yli-Viikari sai tällä viikolla potkut eduskunnalta.

Asia on herättänyt rutkasti tunteita, sillä ilmassa on ollut epäilyksiä siitä, onko Yli-Viikari käyttänyt väärin veronmaksajien rahoja esimerkiksi kampaamopalveluihin.

Kulta ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen pitää tapausta "lempeysharjoituksena".

– Tämä on hyvä lempeysharjoitus, voi testata omaa ihmiskuvaansa siitä, pitääkö ajatella, että jokainen ihminen ansaitsee kunnioittavan kohtelun.

– Selvästi aika spektakulaarinen virhe on tapahtunut. Pitäisi ajatella, että myöskin Tytti Yli-Viikarista täytyy puhua kunnioittavasti ja muistaa, että jokainen ihminen on arvokas, Meriläinen pohtii.

Politiikan toimittaja Jari Korkki lähestyi tilannetta oikeuden kautta. Hänen mukaansa asian peruskysymyksenä on se, kuka valvoo valvojia. 

– 20 vuotta sitten VTV siirrettiin valtiovarainministeriön alaisuudesta eduskunnan alaisuuteen juuri siksi, että tuntui hölmöltä, kun valtiovarainministeriön alainen laitos tutkii esimerkiksi valtion talouden puuhasteluja. Näyttää siltä, että eduskunnan tarkastusvaliokunta on täysin unohtanut, että senkin pitäisi vahtia, mitä heidän alaisessaan putiikissa touhutaan, Korkki toteaa.

– Ehkä se kiinnostavin ja tärkein asia on kuitenkin seurata, onko tarkastustoiminta ollut uskottavaa. Ne ovat olleet mielenkiintoisia keskusteluja, onko siellä tehty konsultti- tai tilaustöitä. Tällaisen viraston pitäisi olla se ikävä tyyppi, joka tulee katsomaan, tehdäänkö tehokkaasti sitä, mitä kuuluu tehdä, Meriläinen painotti.

MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen puolestaan pohti, millaiseen tehtävään Yli-Viikari palkattiin.

– Mikä on ollut Tytti Yli-Viikarin tehtävä, kun hänet nimitettiin pääjohtajaksi. Onko hän toteuttanut tehtävää, ja lopputulos kuitenkin on se, että virasto ei ole tehnyt sitä, mitä sen on ajateltu tekevän, Ahtiainen pohti.

Lue myös:

    Uusimmat