PS:n Halla-aho ryöpyttää vihreiden Ohisaloa rajavalvonnasta: "Ihmisten liikkumisen estämisessä onnistuttu, mutta tautiturvallisuus epäonnistunut"

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kritisoi MTV Uutisten puheenjohtajatentissä vihreiden puheenjohtajaa, sisäministeri Maria Ohisaloa korona-ajan rajapolitiikasta.

Hallitus valmistelee parhaillaan uutta koronastrategiaa syksyksi. Krista Kiuru (sd.) totesi MTV Uutisille, että strategian lähtökohtana on pitää Suomi auki ja pysäyttää virus rajoille.

Koronatartuntojen määrä on puolestaan kasvanut viime viikkoina selvästi. Tänään raportoitiin 290 uutta tartuntaa.

Tartuntojen kasvusta huolimatta Iso-Britanniassa koronakuolleisuus on rokotusten myötä laskenut pahimpien aikojen 0,8 prosentista 0,1 prosenttiin, joka on samaa luokkaa kuin influenssassa, The Economist kirjoittaa

Missä määrin Suomen strategiassa ja ylipäätään epidemian hoidossa on enää tarpeen katsoa tartuntalukuja, sosiaali- ja terveysvaliokunnnan puheenjohtaja, keskustan Markus Lohi?

– Tärkeintä on seurata, miten korona vaikuttaa sairaala- ja tehohoitokapasiteetin riittävyyten. Arviolta elokuun puoliväliin mennessä kaikki riskiryhmiin kuuluvat on jo kaksi kertaa rokotettu.

– Siinä mielessä näkisin, että voimme aika turvallisin mielin lähteä suunnittelemaan siirtymistä normaaliin, Lohi sanoi MTV Uutisten puheenjohtajatentissä.

SDP:n on katsottu ministeri Kiurun johdolla ajaneen hallituksessa tiukinta koronarajoituslinjaa. Näin puolueen varapuheenjohtaja Nina Malm kommentoi syksyn koronarajoituksia.

– Siitä lähdetään, että rajaturvallisuuden suhteen täytyy pitää tiukkaa linjaa. Kaikista tärkeintä on se, että Suomi pystyttäisiin pitämään avoinna ainakin suomalaisille, Malm sanoi.

"Tautiturvallisuus rajoilla on epäonnistunut"

Sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo puolustaa Suomen rajapolitiikkaa.

– Kun katsotaan eurooppalaisittain lukuja, niin Suomen rajapolitiikka on ollut yksi tiukimmista, Ohisalo sanoo.

– Tauti on aina tullut rajan takaa. Nyt oli kisaturistikysymys. Kun tulee ulkomailta, pitäisi muistaa kantaa oma vastuu. Täytyy pitää karanteenia ja mennä testiin. Yhteiskuntaa täytyy pystyä pyörittämään niin, että liikematkailu ja perhesuhteet onnistuvat, Ohisalo jatkaa.

Ohisalon mielestä rajarajoitukset pitäisi saada purettua mahdollisimman pian.

– Terveysturvallisuustoimien pitää kuitenkin olla vahvana, Ohisalo lisää.

Ohisalon mukaan ei auta, jos ajattelemme rakentavamme muurin Suomen ympärille ja olevamme täältä koronalta turvassa. Rokotekattavuus on ainoa ratkaisu tautiin. 

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho puolestaan aloittaa toteamalla, että koronan kanssa varmasti eletään vielä pitkään. Ohisalon rajaturvallisuusnäkemyksestä Halla-aho on toista mieltä.

– Ihmisten liikkumisen estämisessä on onnistuttu verrattain hyvin, mutta tautiturvallisuus rajoilla on epäonnistunut pahasti, Halla-aho sanoo.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat