Professori vertaa kahvinjuontia huumeriippuvuuteen: Näin paljon päivässä saisi juoda

Kofeiiniriippuvuudella voi tutkijoiden mukaan olla vakavia seurauksia.

Terveysasiantuntijoiden mukaan kofeiiniriippuvuus on yksi nykypäivän sosiaalisesti hyväksytyistä tavoista, jota voisi kuitenkin kutsua myös huumausaineriippuvuudeksi. Monet ihmiset eivät kuitenkaan miellä pakollista aamukahviansa tai lounastauon mieltä virkistävää energiajuomaa ongelmaksi.

Washingtonilaisessa yliopistossa toteutettu selvitys kuitenkin osoittaa, että kofeiini on monelle luultua suurempi ongelma. Yliopiston professorin Laura Julianon mukaan monet ihmiset ovat niin riippuvaisia kofeiinista, että kokevat vahvoja vieroitusoireita, eivätkä pysty pienentämään kulutustaan. Kofeiinista ei suostuta luopumaan, vaikka terveydelliset tekijät, kuten raskaus tai sydänongelmat sitä vaatisivatkin. Kofeiini on maailman yleisimmin käytetty "päihde", mutta harvat terveysasiantuntijat tunnistavat kuitenkaan sen ongelmakäytön.

– Kofeiinin negatiivisia vaikutuksia ei usein tunnisteta, koska sen käyttö on sosiaalisesti hyväksyttävää ja muodostunut tavaksi. Monet pystyvät käyttämään kofeiinia ilman ongelmia, mutta toisille se aiheuttaa negatiivisia sivuvaikutuksia kuten henkistä ja fyysistä riippuvuutta. Kofeiinin puute voi näillä ihmisillä vaikeuttaa päivittäistä toimintaa ja se jos joku on merkki ongelmakäytöstä.

Kofeiininpuute aiheuttaa vieroitusoireita

Yliopiston julkaisema selvitys summaa yhteen jo tehdyt kofeiinitutkimukset ja esittelee biologiset todisteet kofeiiniriippuvuudelle. Selvitys osoittaa, kuinka laaja ongelma kofeiiniriippuvuusongelma on ja kuinka yllättävän moni kofeiinia säännöllisesti käyttävä ihminen kärsii fyysisistä ja psyykkisistä vieroitusoireista. Oireita voivat olla muun muassa päänsärky, väsymys ja keskittymisvaikeudet. Jotkut voivat myös potea jopa pahoinvointia, lihaskipua ja flunssaoireita.

Kokeet ovat osoittaneet, että jopa 50 prosenttia säännöllisesti kofeiinia käyttävistä kärsivät päänsärystä, kun he eivät saa säännöllistä kahviannostaan. Noin 13 prosenttia ihmisistä ei sen sijaan pysty toimimaan normaalisti esimerkiksi työpaikalla, jos kahvi jää juomatta.

Professori vaatii rajaksi 2-3 kuppia kahvia päivässä

Professori Julianon mukaan ihmisten pitäisi nykyisten tutkimustietojen valossa rajoittaa kofeiininkäyttöä päivässä 400 milligrammaan. Se vastaa noin kahta tai kolmea kupillista kahvia. Raskaana olevien ja esimerkiksi unettomuutta ja muita terveysongelmia kärsivien raja on Julianon mukaan 200 milligrammaa. Näiden rajojen perusteella suomalaiset voitaisiin luokitella pahasti kofeiiniriippuvaiseksi kansaksi. Suomessa juodaan maailman eniten kahvia henkeä kohden ja monille maistuu useampi kupponen päivässä.

Professori ehdottaakin, että kahvipaketteihin ja energiajuomatölkkeihin olisi hyvä saada näkyvästi esille tuotteiden sisältämät kofeiinimäärät. Tämä voisi auttaa ihmisiä ymmärtämään, kuinka paljon kofeiinia he todellisuudessa kuluttavat.

Lähde: Daily Mail

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat