Mainos

Professori: Velkakaton nosto oli poliittista, onnetonta teatteria

Yhdysvaltain kongressin päätös velkakaton nostosta helpotti tilannetta - mutta vain hetkeksi, muistuttaa professori Vesa Puttonen.

– Maailman talouteen ei syntynyt suurta hikkaa tai aivastusta. Yhdysvallat sai hetken lisäaikaa. Näillä näkymin se on kuitenkin muutaman kuukauden päästä miettimässä, että saadaanko yhä lisäaikaa vai keksitäänkö kestävämpiä ratkaisuja, sanoo Huomenta Suomessa vieraillut Puttonen.

Puttosen mukaan Yhdysvalloissa on sovittu velkakatosta, jonka yli velkaa ei saa ottaa ellei toisin sovita. Liittovaltio ei ole kuitenkaan pystynyt elämään "suu säkkiä myöden", vaan vuosien aikana velkakattoa on kymmeniä kertoja nostettu.

– Poliitikkojen pitäisi päästä sopuun liittovaltion kuluista ja tuloista. Ei se sen tähtitieteellisempää ole.

Sen sijaan liittovaltion velka kuulostaa tähtitieteelliseltä – se nousee kohta yli 17 tuhannen miljardin dollarin. Lainaa otetaan pääasiassa Yhdysvaltain keskuspankilta. Tässä syy, miksi keskuspankin johdosta käydään näyttävää keskustelua.

Kiinnostava kysymys on, jättääkö Yhdysvallat nyt ensimmäistä kertaa maksamatta jonkin velkaeränsä. Esimerkiksi Kiina on ilmaissut huolensa siitä, maksaako Yhdysvallat lainaansa.

– Mitä enemmän velkaa on, kysymys on muustakin kuin rahasta. He pystyvät halutessaan painostaa Yhdysvaltain hallintoa muissakin kuin raha-asioissa.

Puttosen mukaan Yhdysvalloissa talouden tasapainottamisessa kamppaillaan pääasiassa samanlaisten asioiden kanssa kuin meillä Suomessa, sillä erotuksella, että meillä ei ole velkakattoa ja meidän velkamäärämme on noin puolet bruttokansantuotteesta, sanoo Puttonen.

– Vuonna 2011 nähtiin ihan samanlainen tilanne, jossa viimeisenä tuntina nostettiin velkakattoa. Tämä on poliittista teatteria, aika onnetonta sellaista.

Velkakatto kun ylitettiin virallisesti jo toukokuussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.