Demokraattien ja republikaanien riitely velkakatosta ajamassa Yhdysvallat rahapulaan: "Siitä seuraa kaaos!"

Demokraattien ja republikaanien riitely velkakatosta ajamassa Yhdysvallat rahapulaan 2:08
Katso videolta MTV:n kirjeenvaihtajan Mari Karppisen raportti Wall Streetiltä.

Yhdysvaltoja uhkaa velkakriisi, sillä republikaanit ja demokraatit eivät ole päässeet sopuun velkakaton korottamisesta.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri varoitti aiemmin viikolla, ettei Yhdysvallat pysty maksamaan valtion laskujaan enää tämän kuun jälkeen, mikäli velkakattoa ei nosteta. Jos valtio ei pysty maksamaan laskujaan, se vaikuttaa muun muassa sosiaaliavustuksiin.

MTV Uutisten haastatteleman asiantuntijan mukaan velkojen maksamatta jättäminen johtaa kaaokseen ja globaaliin taantumaan.

– Siitä seuraa kaaos! Mikäli Yhdysvaltain valtiovarainministeriö ei pysty maksamaan laskujaan, se syöstää pörssikurssit alamäkeen, se vaikuttaa korkoihin ja dollarin arvoon ja lopulta Yhdysvaltain talous suistuu taantumaan. Itse asiassa koko maailma ajautuu siten taantumaan, sillä Yhdysvaltojen osuus on yhä 20-25% koko maailman bruttokansantuotteesta ja pääpelaaja maailmankaupassa, kertoo luottoluokittaja Moody´sin pääekonomisti Mark Zandi.

Wall Streetillä seurataan kynsiä pureskellen hermoja raastavaa poliittista vääntöä. Draamaa on ollut ennenkin velkakatosta neuvotellessa, mutta tänä vuonna riitely käy poikkeuksellisilla kierroksilla. Republikaanit haluavat suuria leikkauksia ennen kuin suostuvan velkakaton nostamiseen, mutta presidentti Joe Biden ja demokraatit eivät leikkauksiin suostu.

Republikaanien leikkauslista sisältää muun muassa tiukennuksia saada valtion avustuksia, mikä satuttaa demokraattien mielestä vähävaraisia. Biden on kutsunut kongressijohtajat kriisipalaveriin ensi tiistaiksi, mutta pikavoittoja tuskin on luvassa.

– Tällä kertaa neuvottelujen draama on tavallista vakavampaa. Ja varmasti vahinkoa ehtii tapahtua ennen kuin he pääsevät sopuun. Todennäköisesti he sopivat tapaamisessa, että potkitaan tyhjää tölkkiä yhdessä. He väliaikaisesti lakkauttavat velkakaton, mikä antaa heille lisäaikaa oikeasti löytää tie neuvotteluihin ja mahdolliseen sopuun, Zandi arvelee.

Lue myös:

    Uusimmat