Professori Valtaoja tutkijoita askarruttavan kysymyksen äärellä: ”Missä kaikki ovat?”

Erikoishaastattelussa: Tähtitieteen professori Esko Valtaoja 7:10

Tuoreessa tutkimuksessa todetaan, että Maan ulkopuolista elämää metsästävien tutkijoiden pitäisi asettautua muukalaisten asemaan.

Tutkijoiden mukaan mahdolliset kaukaisten planeettojen muukalaiset saattavat havainnoida maapalloa samalla tavalla kuin ihmiset havainnoivat eksoplaneettoja: Seuraamalla niiden kulkua emotähtensä edestä. 

Koska maapallon kierto auringon edestä näkyy vain tietyistä osista avaruutta, niin tutkijoiden tulisi selvityksen mukaan keskittyä tällaisilta alueilta mahdollisesti tulevien viestien havainnointiin.

Mitään ulkoavaruudesta tullutta älykästä signaalia ei ole kuitenkaan saatu. Kaikkialla tuntuu vallitsevan tältä osin hiljaisuus. 

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että tilanne on ikävästi vastoin monien tutkijoiden argumenttia, jonka mukaan avaruuden pitäisi suorastaan kuhista elämälle suotuisia paikkoja. Syytä avaruuden hiljaisuudelle ei tiedetä. 

-Näitä on tuhansia erilaisia selityksiä. Yksi on se, että elämä ei olekaan niin yleistä tai varsinkaan älykäs elämä ei ole yleistä. Jos jollain kaukaisella planeetalla on jotakin sammalia, niin eivätpä ne tule paljon meitä häiritsemään. Ehkäpä äly on hyvin harvinaista herkkua, pohtii Valtaoja.

Entäpä miltä oma maapallomme näyttäisi ulkoavaruudesta tarkkailtuna? Kyseessähän on vain mitättömän pieni pallo avaruudessa, jolla ihmiset tuntuvat alituisesti vain tappelevan maa-alueista ja resursseista. 

-Jo ensimmäiset kuussa käyneet astronautit sanoivat, että kun täältä katsoo maapalloa, niin ei siellä näy mitään valtakuntien välisiä rajoja. Osittain juuri näiden ensimmäisten kuumatkojen kautta nähtiin maapallo kokonaisuutena, pieni helmi mustassa avaruudessa. Tämä ruokki paljon globaalista ajattelua, että olemme samassa veneessä, toteaa Valtaoja.

Valtaojan mielestä ripaus tähtitiedettä, tietoisuus maailmankaikkeuden laajuudesta ja maapallon ainutlaatuisuudesta toistaiseksi tunnetussa maailmankaikkeudessa tekisi hyvää kaikille - tavallisista ihmisistä poliitikkoihin saakka.

Lue myös:

    Uusimmat