Professori vaatii poikkeusoloja Suomeen – kritisoi koko Eurooppaa koronan hoidosta ja listaa siihen kolme syytä: "Suomi voi säästää ihmishenkiä"

EU on saanut paljon kritiikkiä hidastelusta koronarokotusten suhteen – näin rokottaminen on käynnistynyt maailmalla 2:23
EU on saanut paljon kritiikkiä hidastelusta koronarokotusten suhteen – näin rokottaminen on käynnistynyt maailmalla

Kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professori Martin Scheinin peräänkuuluttaa Suomeen poikkeusoloja koronatilanteen takia.

Scheinin kirjoittaa Perustuslaki-blogissa, että koronaepidemian tukahduttaminen on ihmisoikeusasia.

– On kolme tekijää, joiden vuoksi katson, että Suomen tulisi juuri nyt todeta poikkeusolot ja säätää erillislaki liikkumisvapauden rajuista rajoituksista, hän kirjoittaa.

Hänen mukaansa Eurooppa on epäonnistunut pahoin koronaepidemian hoidossa, eikä korkeaksi karanneeseen kuolleisuuteen ole näkyvillä muutosta lähiaikoina.

Lisäksi Scheininin mukaan laajan esiintyvyyden vuoksi uhka on nyt todellinen, että virus on jo mutatoitunut siten, että tartuttavuusluku on karannut tai karkaa tähänastisten keinojen ulottumattomiin.

Kolmantena syynä hän näkee sen, että väestön rokottamiselle on vihdoin olemassa hidas, mutta realistinen aikataulu. 

Scheinin kritisoi vapaan liikkuvuuden olevan EU:lle "pyhä lehmä, johon ei ole tahdottu tai voitu koskea". 

Hänen mielestään Suomen pitäisi painaa epidemia heti mahdollisimman matalaksi, jotta ihmishenkiä säästyisi ja ostettaisiin aikaa rokotuksille.

– Suomella on juuri nyt tuhannen ihmishengen paikka pysäyttää, tukahduttaa ja eliminoida epidemia, Scheinin kirjoittaa.

Hänen mielestään Suomen valitsema hybridistrategia on ollut soutamista ja huopaamista, kun selkeälle tukahduttamislinjalle ei ole tohdittu lähteä.

Lue myös:

    Uusimmat