THL:n Tervahauta ja Salminen HS:n Vieraskynä-palstalla: Yhteiskuntaa voidaan alkaa avata hallitusti

Tapaturma-aseman johtavalta lääkäriltä hätähuuto: ”Olen hyvin huolissani tilanteesta, kun koronarajoitukset puretaan” 4:42
Tapaturma-aseman johtavalta lääkäriltä hätähuuto: ”Olen hyvin huolissani tilanteesta, kun koronarajoitukset puretaan”.

Syksyllä saattaa tulla vaihe, jossa tartuntojen määrät alkavat taas kasvaa.

Rokotusten ja tartuntojen runsauden vuoksi suurimmalla osalla Suomen väestöstä on hyvä suoja vakavaa koronavirustautia vastaan, mikä mahdollistaa yhteiskunnan avaamisen aloittamisen ja rajoitusten purkamisen hallitusti, kirjoittavat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta ja johtaja Mika Salminen Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla.

Vakavan koronavirustaudin hoitoon saataneen heidän mukaansa lisäksi uusia lääkkeitä tämän kevään aikana.

He uskovat epidemian laantuvan Suomessa heinäkuun alkuun mennessä ainakin tilapäisesti, mutta viimeistään syksyllä saattaa tulla vaihe, jossa tartuntojen määrät alkavat kasvaa.

–  Epävarmuutta aiheuttaa se, että emme toistaiseksi tiedä tarkkaan, kuinka pitkään tartunnan saaneiden ja rokotettujen suoja vakavaa sairastumista vastaan säilyy ja kuinka se tehoaa mahdollisia uusia virusmuunnoksia vastaan, he kirjoittavat.

Tervahauta ja Salminen peräänkuuluttavat jatkossa muun muassa nopeaa tartunnanjäljitystä ja kykyä hoitaa äkillinen infektiopotilaiden hoitotarpeen kasvu.

–  Erilaisiin kehityskulkuihin on varauduttava lääkkeiden ja rokotteiden ohella siten, että terveydenhuoltomme kantokykyä vahvistetaan.

Heidän mukaansa laajat rajoitukset tulisi säästää tilanteisiin, jossa ne olisivat välttämättömiä.

Lue myös:

    Uusimmat