Professori: Tämä on Suomen talouden ongelma – "Pääministerin olisi syytä olla huolissaan"

Professori Pertti Haaparanta kirjoittaa, että hallitus on unohtanut toimissaan Suomen talouden todellisen ongelman – huonon viennin laadun.

Aalto-yliopiston kansantaloustieteen professori Pertti Haaparanta kirjoittaa Akateemisessa talousblogissa, että kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n tietokannasta selviää Suomen viennin huono laatu suhteessa kilpailijoihin.

 – Ongelma on pitkäaikainen, joten eikö olisi aika nostaa tämä yhdeksi keskeisistä rakenneongelmista? Haaparanta kysyy.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on todennut, että Suomen viennin kilpailijat ovat Ruotsi, Saksa ja Tanska – näihin maihin myös Haaparanta viittaa.

Haaparanta analysoi blogissa viennin laadun kehitystä ja toteaa, että Suomen viennin laatu kohosi järjestelmällisesti kilpailijamaiden tasolle 1980-luvun alusta lähtien. Suomi ei kuitenkaan koskaan saavuttanut kilpailijamaiden tasoa. 

– Mielenkiintoista on myös se, että Suomen viennin laatu näyttäisi vaihtelevan suhdanteiden mukaan, laatu laskee erityisen voimakkaasti suhdannelaskujen aikana, Haaparanta kirjoittaa.

"Taustaryhmältä puuttuu tietämystä"

Haaparannan mukaan vertailu vastaa myös hänen omia kokemuksiaan Suomen viennin laadusta.

– Voitiinko yhdestäkään Nokian puhelimesta sanoa, että se oli maailman paras? 

Haaparannan mukaan "Nokia oli Suomen viennin lippulaiva, eikä sekään ollut koskaan huipulla. "

Hän pohtii, miksei pääministeri korosta viennin laadun tärkeyttä, kun tilanne suhteessa kilpailijoihin on näin huono.

– Eikö pääministerin pitäisi nyt pitää vakava puhe suomalaisille yrityksille laadun tärkeydestä? Ja eikö heille pitäisi nimenomaan korostaa, että tämän ongelman ratkaisu on heistä kiinni?

Haaparanta myös kyseenalaistaa pääministeri Sipilän taustaryhmän taloudellista osaamista. Hänen mukaansa pääministerin keskiviikkoinen puhe paljasti aukkoja tämän taustaryhmän taloudellisessa tietämyksessä. Suurin ongelma oli Haaparannan mukaan se, että Sipilä "nimesi arvonlisäveron korotuksen yhtenä mutta epäluotettavana sisäisen devalvaation keinona".

– Muu maailma kuitenkin tuntee arvonlisäveron alentamisen sisäisen devalvaation keinona. Sehän alentaisi kotimaisia hintoja ja siten lisäisi tulojen ostovoimaa, Haaparanta kirjoittaa.

– Mutta tämähän vaikuttaisi elvytykseltä, eikö totta. Ja sehän on Suomessa kielletty. Joka tapauksessa pääministerin olisi syytä olla huolissaan suomalaisen politiikan valmistelun laadusta.

Lue myös:

    Uusimmat