Mainos

Professori tyrmää Arhinmäen väitteen suomalaisen työn hinnasta: "Tässä on väärinymmärrys"

Hallitus perustelee työelämän leikkauksiaan suomalaisen työn kalliilla hinnalla. Palkansaajiin kohdistuvien kiristysten vastustajat ovat kuitenkin alkaneet jakaa tilastotietoa, joka näyttäisi kumoavan käsityksen suomalaisen työn korkeasta hinnasta.

Muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kirjoitti viime viikolla blogissaan, että todelliset työvoimakustannukset olisivat Ruotsissa ja Saksassa Suomea korkeammat:

"Työtunnin kustannus kaikki välilliset työvoimakustannukset mukaan lukien oli Suomessa viime vuonna 35,9 euroa, Saksassa 37,1 euroa ja Ruotsissa peräti 41,8 euroa. Eilen keskiviikkona tuoreimmat tilastot osoittivat, että työvoimakustannukset kasvavat Suomessa vähemmän kuin euroalueella keskimäärin, mutta Saksassa ne kasvavat tuplavauhtia."

Arhinmäen mukaan Suomessa myös tehdään enemmän työtunteja vuodessa kuin esimerkiksi Ruotsissa tai Saksassa.

"Suomessa tehdään siis kilpailijamaihin nähden enemmän töitä vähemmällä palkalla. Suomen kustannuskilpailukyky on siis pikemminkin parempi kuin kilpailijamailla. Moni julkista keskustelua seuraava voisi kuvitella asian olevan aivan päinvastoin", Arhinmäki kirjoittaa.

Helsingin yliopiston kansantaloustieteen professori Vesa Kanniainen tyrmää Arhinmäen argumentin.

– Tämä tunnusluku on virheellinen. Tässä on väärinymmärrys. Oikea tunnusluku on se, kun verrataan työn hintaa, työn kokonaiskustannuksia siihen arvonlisään, siihen tuotannon arvoon, jota yritys tekee. Se on Suomessa liian korkea. Se on yli 70 prosenttia, jos katsotaan vientituotteita, Kanniainen sanoo.

Hän kertoo uskovansa Suomen Pankin ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tunnuslukuihin, joiden mukaan Suomen kilpailykyvyn menetys on 15 prosenttia.

– Tietysti on tärkeää, että keskustellaan ja blogikirjoitukset ovat ihan paikallaan, mutta kyllä se kuitenkin niin menee, että lopulta se oikea tieto tulee esiin, Kanniainen sanoo.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.