Professori: Sosiaalihuollon lainsäädäntö on tulkinnallisesti epäselvä kunnissa – "Ollaan tilanteessa, missä tietoisesti rikotaan lakia"

Miksi kunta ulkoistaa sote-palvelunsa? 7:40
Video: Miksi kunta ulkoistaa sote-palvelunsa? Katso keskustelu maaliskuulta!

Sosiaalihuollon lainsäädäntö ei ole julkisen vallan käytön osalta tulkinnallisesti täysin selvä, kertoo hyvinvointioikeuden ja lainsäädäntötutkimuksen professori Eeva Nykänen Itä-Suomen yliopistosta. Nykänen toimii myös johtavana asiantuntija Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) ja oli mukana tekemässä THL:n selvitystä sosiaalityön tulevaisuudesta. Kesäkuun alussa julkaistu selvitys oli sosiaali- ja terveysministeriön teettämä.

STT uutisoi aiemmin, että useat kunnat ovat käyttäneet lainvastaisesti yksityisiä sosiaalityöntekijöitä kunnan sosiaalipalveluissa. Kuntien järjestämiä sosiaalipalveluja ovat muun muassa lastensuojelu, vammaispalvelut sekä ikäihmisten palvelut.

Lain mukaan julkista valtaa saa käyttää vain virkasuhteessa. Sosiaalityöntekijän työhön kuuluu julkisen vallan käyttöä esimerkiksi silloin, kun tehdään palvelu- ja asiakasmaksupäätöksiä.

Perustuslaissa julkisen hallintotehtävien siirtämistä koskeva uusi säännös tuli voimaan vuonna 2000, mutta laki sosiaali- ja terveydenhuollon suunnittelusta ja valtionavustuksesta on säädetty jo ennen uudistettua perustuslakia. Perustuslaki edellyttää yksityisen palvelutuotannon käytöstä täsmällisempää sääntelyä kuin mitä voimassaolevaan lakiin sisältyy.

–  Nyt ollaan vähän epäselvässä tilassa, sillä ennen perustuslakia säädetty laki ei kaikilta osin näyttäisi vastaavan perustuslaista seuraavia vaatimuksia, Nykänen sanoo.

Tilannetta selventäisi Nykäsen mukaan täsmällisempi lainsäädäntö siitä, mitkä julkiset hallintotehtävät voi antaa yksityiselle palveluntuottajalle.

Yksityisen sosiaalityöntekijän valmistelutyö ja päätökset lainvastaisia

Nykäsen mukaan julkisen vallan siirtämisessä yksityiselle palveluntuottajalle ollaan usein harmaalla alueella juuri epäselvän lainsäädännön takia, mutta aluehallintovirastojen (avi) valvonnassa on huomattu jo pidemmän aikaan tietoista toimintaa kunnilta.

– Yksilöä koskeva päätöksenteko, mutta myös päätöksen valmistelu ja esimerkiksi palvelutarpeen arviointi ovat kaikki sellaisia tehtäviä, joissa on kyse julkisen vallan käytöstä. Niitä ei voi antaa yksityisille toimijoille ilman, että siitä säädetään laissa, ja silti niitä siirretään julkisen hallinnon ulkopuolelle. Tässä ollaan tilanteessa, missä tietoisesti rikotaan lakia, Nykänen sanoo.

Jos yksityinen palveluntuottaja on valmistellut tai tehnyt viranomaispäätöksiä, on menettely periaatteessa lainvastainen, Nykänen sanoo. Tuomioistuinpäätöksiä asiasta ei kuitenkaan Nykäsen tiedon mukaan ole juurikaan tehty.

Yksityinen sosiaalityöntekijä voi kuitenkin tehdä tietyin perustein palveluina pidettäviä tehtäviä. Esimerkiksi kotipalvelu tai sosiaalinen kuntoutus voivat olla tällaisia palveluita.

Kuntien lainvastaiseen toimintaan voivat puuttua lähinnä valvontaviranomaiset moittimalla ja ohjaamalla. Avilla, Valviralla tai oikeusasiamiehellä ja oikeuskanslerilla ei kuitenkaan ole valtaa muuttaa tai kumota yksittäisiä päätöksiä.

Ministeri: "Lakia tulee noudattaa kaikissa kunnissa"

Kaiken ytimessä on ihmisten oikeusturva ja hyvän hallinnon varmistaminen. Nykäsen mukaan se on perusteena sille, miksi jotkut sote-palvelujen tehtävät pidetään julkisella sektorilla.

– Siihen liittyy ajatus siitä, että tiettyjä tehtäviä hoidetaan virkavastuulla, ja viranomaisilla on velvollisuus toteuttaa hyvän hallinnon ja oikeusturvan takeita.

Sosiaalipalveluiden järjestäminen voidaan siirtää lailla myös yksityisille palveluntuottajille. Esimerkiksi lastensuojelua koskevassa lainsäädännössä on määritelty, että lapsen sijaishuolto voidaan toteuttaa myös yksityisenä palveluna. Nykänen huomauttaa, että tällöin tehtävän mukana tulee myös virkavastuu.

Merkittävän julkisen vallan käytön tehtäviä, kuten pakkohoitoon määräämistä, ei saa kuitenkaan antaa edes lailla yksityiselle toimijalle.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei pystynyt vastaamaan lomaltaan STT:n haastattelupyyntöön. Kiuru kommentoi asiaa lyhyesti Twitterissä perjantai-iltana.

– Merkittävää julkista valtaa sisältävien tehtävien hoito virkavastuulla on keskeinen osa sosiaalihuollon asiakkaiden oikeusturvaa. Lakia tulee noudattaa kaikissa kunnissa, Kiuru kirjoitti.

Lue myös:

    Uusimmat