Mainos

Professori Soinin lehtiboikotista: Ministereiden on kohdeltava medioita tasapuolisesti

2:27

Ministerin kieltäytyminen toimittajien haastatteluista on ongelmallista, arvioi hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta.

Ulkoministeri, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vahvisti tiistaina Hufvudstadsbladetin mukaan kieltäytyvänsä antamasta haastatteluja KSF Median lehdille.

Soinin mukaan kieltäytymisen syynä ovat Hufvudstadsbladetin kolumnistit, jotka vihjaavat hänen olevan rasisti. Soinin mukaan haastatteluista kieltäytyminen koskee myös hänen toimintaansa ulkoministerinä.

Mäenpää toteaa, että ministeriä sitovat hallintolain vaatimukset. Virkatoimessa pitää kohdella tasapuolisesti kaikkia medioita. Hän katsoo, että tasapuolisuuden vaatimus tarkoittaa tässä tilanteessa merkittäviä vakiintuneita mediatoimijoita, joihin KSF Media kuuluu.

– Jos Soini toimii puolueensa toimihenkilönä, silloin hän voi laajemmin valikoida, kenen kanssa mediassa on tekemisissä.

Hufvudstadsbladetin haastattelupyyntö on jätetty Soinille useita kuukausia sitten. Soinin avustajat ovat tähän asti torjuneet haastattelupyynnöt ministerin kiireiden perusteella.

– Ei ministeri aina kaikille ehdi antaa haastattelua, mutta nyt hän ilmoitti siitä etukäteen, joten tasapuolinen kohtelu on jäänyt taka-alalle, Mäenpää arvioi.

Oikeuskanslerille tai eduskunnan oikeusasiamiehelle ei ollut tullut kanteluita Soinin toiminnasta keskiviikkoon mennessä. 

Soini vihjasi haastattelun järjestyvän

Tiistaina perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa Soini vastasi Hufvudstadsbladetin toimittajan kysymyksiin. Soinin kieltäytyminen koskee siis erillisiä haastatteluita. 

Mäenpää uskoo, että järki voittaa eikä tilanne jatku koko hallituskauden ajan.

– Ei KSF Media voi Soinia pakottaa, enkä asiaa liikaa juridisoisi.

Soini vihjasi Ylen haastattelussa keskiviikkona, että hän voisi lopettaa boikottinsa. Hän kehotti Hufvudstadsbladetia jatkamaan haastattelupyyntöjen tekemistä, niin haastattelu voisi ensi vuoden aikana onnistua.

KSF Media julkaisee Hufvudstadsbladetia sekä paikallislehtiä Västra Nyland, Hangötidningen-Hangonlehti, Östnyland ja Loviisan Sanomat. Yhtiö on yksi STT-Lehtikuvan asiakkaista ja omistajista.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.