HBL:n päätoimittaja: Soini ei päätä, ketkä HBL:ssä kirjoittavat

Hufvudstadsbladetin päätoimittaja Tommy Westerlund pitää yllättävänä, että ulkoministeri Timo Soini (ps.) kieltäytyy KSF Median lehtien haastatteluista ja toteaa tasapuolisen kohtelun unohtuneen ministeriltä.

Soinin haastatteluboikotti ongelmallinen 2:27

– Jo keväällä Timo Soini puolueen puheenjohtajana boikotoi KSF Mediaa, mutta se, että hän ministerinäkin tekee näin on erittäin yllättävää, Westerlund toteaa.

Soinin mukaan kieltäytymisen syynä on Hufvudstadsbladetin kolumnistit, jotka vihjaavat hänen olevan rasisti. Westerlundin mukaan myös ulkoministeri Soinin tulisi kestää kriittisiä lausuntoja.

– Se on yllättävää, kun ajattelee millaisia lausuntoja perussuomalaisten puolelta tulee harva se päivä ja sitten, kun tulee kritiikkiä heitä vastaan, niin ollaan erittäin herkkähipiäisiä, Westerlund sanoo.

Timo Soini kommentoi haastatteluista kieltäytymistä tänään Ylelle ja totesi: ”Keep on knocking (jatkakaa koputtamista), niin ehkä ensi vuonna tärppää”.

Westerlund toivookin, ettei syrjiminen jatkuisi koko hallituskautta.

– Kyllä me jatketaan meidän omalla linjalla, joka ei ole sama kuin perussuomalaisten ja Timo Soini ei päätä, ketkä kirjoittavat HBL:ssä tai muissa KSF Median lehdissä.

"Hyvin ongelmallista"

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpään mukaan ministeriä sitovat hallintolain vaatimukset, joiden mukaan virkatoimessa pitää kohdella tasapuolisesti kaikkia medioita.

– Sellainen menettely, jossa ministeri ilmoittaa, että aikoo syrjiä jotain merkittävää mediaa, niin onhan se hyvin ongelmallista tämän tasapuolisuusvaatimuksen kannalta.

Mäenpään mukaan muun muassa Hufvudstadsbladetia julkaiseva KSF Media kuuluu vakiintuneisiin mediatoimijoihin.

– Kyseessä on koko ruotsinkielinen media, joka on merkittävä osa mediakenttää, Mäenpää sanoo.

Miksi juuri ruotsinkielinen lehtiryhmä?

Dosentti, mediatutkija Tuomo Mörä Helsingin yliopistosta katsoo, että haastatteluista kieltäytyminen on erikoista ja kuulostaa huonolta. Hän arvioi, miksi juuri ruotsinkielinen media on joutunut Soinin hampaisiin.

– Luulen, että Soinilla ei ole mitään menetettävää sen suhteen, että hänellä on huonot suhteet ruotsinkieliseen mediaan eli siltä puolelta hänellä ei paljoakaan kannatusta ole, Mörä sanoo.

Mörän mukaan taustalla saattaa vaikuttaa perussuomalaisten alhaiset kannatusluvut viime aikojen gallup-kyselyissä.

– Hän (Soini) ehkä katsoo, että huonot suhteet ruotsinkieliseen mediaan saattaa pikemminkin lisätä perussuomalaisten kannatusta kuin vähentää sitä. Tässä on yksi tapa nostaa profiilia hiljaisena uutisaikana, Mörä toteaa. 

Mediatutkija ei pidä Soinin toimintaa täysin yllättävänä.

– Kyllähän Soinilla on kompleksinen suhde tiettyyn, erityisesti liberaalimpaan osaan mediasta ja aika herkkänahkaisesti hän on ajoittain mediaan suhtautunut, Mörä sanoo.

Muitakin vaihtoehtoja kuin boikotti

Politiikan toimittajien yhdistyksen puheenjohtaja, MTV Uutisten politiikan toimittaja Mari Haavisto toteaa, että toimittajajäsenet ovat olleet asiasta häneen yhteydessä. Yhdistyksen hallitus käsittelee asian tammikuussa.

– On toivottu, että asiasta tehtäisiin julkinen kannanotto ja käytäisiin keskustelu ministeri Soinin kanssa hyvässä hengessä, Haavisto sanoo.

Hän muistuttaa, että boikotoinnille on myös muita vaihtoehtoja, mikäli henkilö kokee tulleensa väärinkohdelluksi mediassa. Niitä ovat muun muassa vastineen pyytäminen, yhteydenotto mediaa valvovaan Julkisen sanan neuvostoon tai viime kädessä oikeudelliset toimet.

 

Lue myös:

    Uusimmat