Professori Pride-kohusta: "Yhteistyön lopettaminen puolueiden kanssa on ristiriidassa Priden perusajatuksen kanssa"

Kokoomuksen ja keskustan poliitikot pahoittivat mielensä Helsinki Pride -yhteisön päätöksestä sulkea puolueet yhteistyön ulkopuolelle 2:11
Katso video: Kokoomuksen ja keskustan poliitikot pahoittivat mielensä Helsinki Pride -yhteisön päätöksestä sulkea puolueet yhteistyön ulkopuolelle.

Helsinki Pride -yhteisön päätös irtisanoa yhteistyö kokoomuksen ja keskustan kanssa on herättänyt laajaa keskustelua. Helsingin yliopiston sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa huomauttaa, että asiaa voi tarkastella joko periaatteellisena tai taktisena ja strategisena kysymyksenä.

– Periaatteelliselta kannalta tämä on suoraselkäinen ratkaisu, mutta ajattelen, että koska eletään epätäydellisessä maailmassa, niin silloin kannattaisi ajatella myös tavoitteiden saavuttamista. Siltä kannalta luulen, että tämä ei ollut viisas ratkaisu, pohtii professori Jaana Hallamaa.

Helsinki Pride -yhteisö perustelee päätöstään sillä, että osa kokoomuksen ja keskustan kansanedustajista äänesti eduskunnassa translain uudistusta vastaan.

– Tässä pantiin kansanedustajat ja eduskuntaryhmät kaikki vastaamaan siitä, mitä jotkut edustajat ovat tehneet. Sen, ettei haluta tehdä enää yhteistyötä, voisi tulkita rangaistukseksi. Se on kollektiivinen rangaistus ja ne on jo koulussa ja armeijassa todettu ongelmallisiksi, arvioi Hallamaa.

Ihmisoikeuskysymys tai omantunnon kysymys

Puolueet käsittelivät translaki-äänestystä omantunnon kysymyksenä, ja sen takia edustajien sallittiin äänestää vakaumuksensa mukaisesti.

– Ymmärrän, että Priden näkökulmasta tämä on ihmisoikeuskysymys eikä omantunnon kysymys. Siitä, mitkä ovat omantunnon kysymyksiä, on erilaisia näkökohtia. Eduskuntaryhmissä on sisäisen keskustelun pohjalta päädytty tällaiseen ratkaisuun. Kaikkia perusteita ei tiedetä, mutta ne on tässä keskustelussa sivuutettu, sanoo Hallamaa.

Hallamaan mielestä Helsinki Pride -yhteisön päätös on ristiriidassa Priden perusajatuksen kanssa.

– Taktisesti se on sitä vastaan. Pride on tehnyt pitkän työn ihmisten äänenä ja osallistumiskanavana. Ideana on tehdä näkyväksi ihmisten monimuotoisuus. Monimuotoisuuteen kuuluu myös se, ettei kaikesta olla samaa mieltä. Meidän ihmisten välillä on vaikeitakin ristiriitoja ja siinä mielessä ajattelen, että päätös on Priden perusajatuksen ja ihanteen kanssa ristiriidassa, toteaa Hallamaa.

Lue myös:

    Uusimmat